Ваші пращури любили попоїсти, якщо прізвище звучить так: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
2014
Любов для якихось страв неможливо приховати
Любов для якихось страв неможливо приховати. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Багато з цих прізвищ можна зустріти й досі

Українські прізвища можуть багато розповісти про своїх носіїв. Зокрема, люди, які дуже сильно любили якусь конкретну страву чи продукт, могли отримати "смачне" прізвище.

Про це пише у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" мовознавець Юліан Редько. За його словами, такі родові імена напряму пов’язані з їжею або назвами популярних страв.

Мовознавець відносить до переліку "смачних" прізвищ наступні:

  • Борщ;
  • Юшка;
  • Масло;
  • Булка;
  • Молоко;
  • Варениця;
  • Сало;
  • Малай.

Редько також зазначає, що у давнину особливі прізвиська могли отримати ті, хто любив попоїсти. На цю особливість першопредка вказують такі сучасні прізвища як Жируха, Лакомий, Скороїд, Напха, Смакула і Ласий. Вони говорили про надмірну любов до їжі. Якщо ж людина мала великий живіт, то її могли прозвати Пузач, Жовтобрюх, Череватий, Трипуз, Брюхань або Черевуха.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища в давнину могли отримати люди, які не мали грошей навіть на їжу, одяг та взуття.