Кордон з Польщею частково розблокували: які пункти пропуску працюють

Читать на русском
Автор
889
Блокада польських аграріїв біля кордону з Україною
Блокада польських аграріїв біля кордону з Україною. Фото Agencja Wyborcza.pl

Рух відновився тільки на трьох напрямках

Польські аграрії продовжують блокувати 6 пунктів пропуску на кордоні з Україною. Проте у пунктах пропуску "Устилуг", "Рава-Руська" і "Угринів" почали пропускати пасажирський транспорт.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України полковник Андрій Демченко, пише "Українська правда". Водночас він значив, що ситуація кардинально не змінилася.

"За інформацією від польських колег, близько 16 години польські фермери повідомили, що пропускатимуть по 5 легкових автомобілів в обох напрямках за пів години по напрямку пункту пропуску "Устилуг". Також на цьому напрямку вони начебто поновлять нормальне сполучення для автобусів і пропускатимуть по кілька вантажівок на годину в обох напрямках", — зазначив речник.

Демченко також повідомив, що близько 17 години польські фермери також обіцяли зняти блокаду для легкових автомобілів та автобусів на напрямку "Рава-Руська". Вантажівки планували пропускати по одній на годину в обох напрямках.

Після 18 години стало відомо, що, за повідомленням польських прикордонників, мітингувальники розблокували смуги руху для легкових автомобілів та автобусів на напрямку ПП "Угринів". Пропуск цієї категорії обіцяють здійснювати безперешкодно. А пропуск вантажівок на вʼїзд в Україну (виїзд з Польщі) наразі здійснюється по 4 вантажівки щогодини, та на виїзд з України вагою до 7,5 тонн та понад 7,5 тонн (вʼїзд в РП) здійснюється по 1 вантажівці щогодини.

Слід зазначити, що під час акції польських аграріїв на одному з тракторів було послання, адресоване російському диктатору Володимиру Путіну, пише Wyborcza.pl. На ньому було написано "Путін, розберися з Україною, Брюсселем і нашими правителями". Також на передній частині трактора був прикріплений великий прапор СРСР.

Видання зазначає, що банер польські правоохоронці зняли на відео. За неофіційною інформацією, цьому учаснику протесту буде направлено повідомлення про пропаганду тоталітарного державного устрою.

UPD 20:14 Пізніше у польській поліції повідомили, що чоловіка, який вивісив цей транспарант, буде притягнуто до відповідальності. Фермеру пред'явлено звинувачення по статті 256 Кримінального кодексу Польщі (публічна пропаганда фашистського чи іншого тоталітарного державного устрою) та статті 117. Йому загрожує штрафу, обмеження свободи або позбавлення волі на строк до 2 років.

"Боротьба зі злочинами на ґрунті ненависті є одним із пріоритетів Головного управління поліції. Польська поліція має координаторів для боротьби з таким видом злочинності. Кожен, хто вчинить вчинок через ненависть до іншої особи, буде притягнутий до кримінальної відповідальності", — підкреслили у поліції.

Нагадаємо, 20 лютого польські протестувальники розпочали жорстке блокування на кордоні з Україною в обидві сторони. Не пропускали навіть цивільні автомобілі. До цього фермери заблокували залізницю та висипали зерно з вагонів.