Ракети не допоможуть росіянам знищити Київську ГЕС: експерт пояснив, чому

Читать на русском
Автор
1698
Київська гідроелектростанція
Київська гідроелектростанція. Фото Wikipedia

Радянська влада надійно захистила будівлю від руйнівних намірів президента РФ

Після того, як росіяни вдарили по Дніпровській ГЕС, у столиці побоюються ударів по Київській ГЕС. Кияни в мережі активно обговорюють ймовірні наслідки від влучання "Циркону" або "Кинджала" і переживають, що можливий прорив греблі з наступним затопленням Києва.

Проте директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко поспішив усіх заспокоїти. Він нагадав, що Київська ГЕС проєктувалася та будувалася у розпал холодної війни.

"Будуючи споруди Київської ГЕС, проєктанти закладали в об’єкт можливість найгіршого сценарію розвитку подій, а це – ядерний удар. Дамба Київського моря – величезна маса бетону, вона дуже стійка. Тому навіть пряме влучання сучасних потужних ракет типу "Циркон", з бойовою частиною 1 або 1,5 тонни не повинно призвести до руйнування споруди та прориву води", – розповів він.

Щодо Каховської ГЕС та затоплення деяких регіонів України, то треба розуміти, що вибух стався всередині будівлі. Росіяни заздалегідь завезли туди величезну кількість вибухівки, і вибух стався в тілі греблі, а не ззовні.

"Це і стало причиною таких масштабних руйнувань та стрімкого витоку води. Зовнішній вибух ніяк не пошкодив би цю бетонну споруду", — зазначає Сергієнко.

До того ж дамба Київської ГЕС перебуває під охороною, а також на ній у кілька разів посилено заходи безпеки з початку повномасштабної війни. Тому росіяни можуть вплинути на ГЕС лише ззовні.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що росіяни майже повністю знищили Зміївську ТЕС у Харківській області. Розбір завалів продовжується, щоб точно оцінити масштаб збитків.