Звільнення за неінформування про родичів у РФ і в окупації: Зеленський ветував законопроєкт, що відомо

Читать на русском
Автор
Володимир Зеленський Новина оновлена 16 травня 2024, 18:04
Володимир Зеленський. Фото Офіс президента

Його відправлено на доопрацювання

Президент України Володимир Зеленський ветував ухвалений парламентом законопроєкт №7731. Він мав дозволяти роботодавцю звільняти працівників за неінформування про контакти з людьми на окупованих територіях.

Про це йдеться на сторінці Верховної ради України. Наразі цей законопроєкт направили на розгляд до профільного комітету парламенту.

Зазначається, що голова держави наклав на нього вето і прикріпив до законопроєкту свої пропозиції ще 15 травня.

У пояснювальній записці зазначалось, що його розробили для "врегулювання на законодавчому рівні трудових відносин для захисту національних інтересів України в умовах збройної агресії проти України".

У документі з'явилась норма до другого читання про право роботодавців звільняти своїх робітників, якщо ті не повідомили своє керівництво про наявні звʼязки з людьми, які залишилися на тимчасово окупованих територіях або постійно проживають на території Росії.

Зауважимо, що ухвалений Верховною радою законопроєкт №7731 надає додаткові підстави роботодавцю на підприємствах критичної інфраструктури звільняти робітників за колабораціонізм.

Також у документ вводить обов'язкове встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об'єктах чи операторах критичної інфраструктури.

У цих правилах має бути положення про:

  • надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, які постійно проживають на території Росії або тимчасово окупованій території України;
  • зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Також стратегічно важливі держорганізації зможуть відсторонити працівника від роботи у випадку проведення службової перевірки.

Раніше "Телеграф" писав, що Зеленський приїхав у Харків проводити Ставку. Прийнято важливі рішення.