Перше засідання Саміту миру у Швейцарії: про що говорили

Читать на русском
Автор
1861
Пленарне засідання саміту Новина оновлена 17 червня 2024, 12:38
Пленарне засідання саміту. Фото Скриншот

Основою сталого миру мають бути принципи ООН, але обговорення миру без Росії неможливе

У Швейцарі триває Глобальний саміт миру, який направлений на початок шляху для встановлення миру в Україні. Президент України Володимир Зеленський також долучився до першого пленарного засідання саміту, під час якого виступили представники багатьох країн.

Вони наголосили на важливості побудови сталого миру на принципах ООН та міжнародної безпеки. "Телеграф" зібрав для вас заяви, які звучать на ньому, у форматі онлайн.

20:44 пленарне засідання саміту завершено.

20:41 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що передумовою миру має бути допомога Україні у відбитті агресії РФ. "Всі з нас віддані побудові сталого миру. Але, як вже було сказано, таким миром не може стати українська капітуляція. Тому передумовою миру є допомога Україні у відбитті агресії", — заявив він. Він також пояснив, що Олімпійське перемирʼя є закликом до РФ припинити атаки проти цивільних.

20:36 Заступник премʼєр-міністра Італії Антоніо Таяні наголосив, що російський диктатор Володимир Путін не прагне до миру. Таяні запросив Володимира Зеленського до Італії та анонсував, що його країна передасть Україні новий пакет військової допомоги.

20:33 Глава МЗС Туреччини Хакан Фідан сказав, що війна Росії проти України все більше перетворюється на війну більш ніж між двома країнами. Адже вже зараз помітна поляризації світової спільноти. Саміт миру Швейцарії може стати останнім кроком до розриву. І справедливий мир, послався Фадан на слова президента Туреччини Реджепа Ердогана, не матиме програвших сторін.

20:29 Премʼєр-міністерка Естонії Кая Каллас стурбована тим, що у деяких мирних планах ігнорується хартія ООН. За її словами, війна в Україні триває понад 10 років, але світ це здебільшого ігнорував. Вона наголосила, що на помилках минулого треба вчитись.

20:26 Премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен сказала, що складно досягти сталого та тривалого миру, коли Росія не хоче цього миру.

20:19 Президент Фінляндії Олександр Стуб зауважив, що Україна вже почала свій шлях до миру, але з позиції сили. Вона зараз сильніше, ніж була три тижні тому, годі говорити про три місяці.

20:14 Президентка Молдови Мая Санду підтримала Україну та заявила, що капітуляція та окупація не можуть бути шляхом до миру. "Український мир — це мир Молдови", — сказала вона, додавши, що її країна також постраждала від агресії РФ проти України, зокрема від кібератак та зазіхань на демократію.

20:11 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Росія не пройшла процес деколонізації та продовжує загарбувати землі, аби утворити імперію. Зокрема він вказав на участь Білорусі у війні РФ проти України.

20:08 Президент Чилі Габрієль Борич наголосив, що Росія має бути залучена до подальших переговорів. І Чилі підтримує Україну не через симпатію до Зеленського, а через те, що розуміє важливість продовольчої безпеки. Адже голод ніколи не повинен бути зброєю.

20:01 Голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що основою миру в Україні має стати міжнародне право та статут ООН. За його словами, дії Росії збільшують ядерну загрозу. Та у світі немає місця для подвійних стандартів.

19:58 Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі висловила свою підтримку Україні та сказала, що до Бучі була Абхазія, а до війни в Україні була війна проти Грузії. Україна бореться за безпеку усієї Європи і навіть більше, додала вона.

19:47 Премʼєр-міністр Хорватії Андрей Пленкович заявив, що Хорватія за той мир, де жертви не повинні капітулювати і залишити агресору свою власну територію.

19:41 Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак наголосив, що капітуляції України, про яку говорить Росія, не буде. За його словами, Володимир Путін запустив скоординовану дипломатичну атаку проти цього саміту та закликав держави утримуватися від участі.

19:38 Премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда сказав, що підтримка України буде продовжуватися, адже "сьогодні це Україна, а завтра це може бути Східна Азія".

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії

19:35 Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал ібн Фархан Аль Сауд також сказав, що для досягнення миру в Україні необхідно буде залучати Росію. Не варто виключати й те, що потрібно буде піти на важкі компроміси.

19:25 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що мир це не просто припинення війни. Сталий мир неможливий без чіткого плану та дорожньої карти його реалізації. Він також зауважив, що досягти миру без залучення Росії неможливо, але не потрібно забувати, що РФ продовжує цю війну і не зупиняє вогонь. За словами Шольца, припинення вогню без серйозних переговорів просто легітимізує захоплення РФ української землі та призведе до нового замороженого конфлікту.

19:20 Президент Кенії Вільям Руто наголосив, що на саміті у Швейцарії також має бути присутня Росія. Також він додав, що використання заморожених активів РФ є неприйнятним так само як і напад Росії на Україну.

19:15 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на саміті миру, заявила, що на сьогодні заморожування конфлікту, тоді як російські війська окупують територію України, не є відповіддю.

19:11 Віцепрезидентка США Камала Гарріс заявила, що завершення війни не може бути визначено без України. У заявах російського диктатора Володимира Путіна не йдеться про мир, там йдеться про капітуляцію. Вона наголосила, що допомога і підтримка США — це не благодійність, адже в інтересах Сполучених Штатів — захист демократичних цінностей.

19:01 Україна сфокусується на перших трьох пунктах формули миру, сказав Володимир Зеленський. Йдеться, зокрема, про ядерну й продовольчу безпеку, а також звільнення полонених. Він також наголосив, що, коли план дії буде погоджений всіма, тоді його покажуть представникам Росії. Тоді на другому саміті миру стане можливим фіксація реального кінця війни.

18:52 Президентка Швейцарії Віола Амхерд заявила, що без Росії мирний процес немислимий.

Нагадаємо, голова Офісу президента України Андрій Єрмак сказав, що Україна згодна на переговори з Росією про закінчення війни. Але виключно на своїх умовах, які мають на увазі визволення всіх територій.