"Потрібно діяти вже зараз": експерт пояснив, як українським громадам не залишитись без тепла взимку

Читать на русском
Автор
512
Pixabay Новина оновлена 04 червня 2024, 18:56

Закупити чи домовитися про постачання від партнерів обладнання це перший крок

Незважаючи на проблеми зі світлом, закуплене державою чи надане партнерами обладнання у деяких містах не працює вже рік. Напередодні холодів українським громадам, які бажають жити з теплом, треба опанувати та застосовувати такий інструмент, як контроль за діями чиновників.

Про це сказав голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко у коментарі для матеріалу "Телеграфа" під назвою "Місія — пережити зиму: чи врятують Україну міні-котельні і що для цього потрібно"

Таким чином, Попенко прокоментував ситуацію, що склалася в Харківській області. За його словами, українцям потрібно активно діяти вже зараз, щоб обладнання, яке було поставлене до громад, підключили, і воно почало працювати.

"У Харкові пропонують поставити контейнерні котельні, і це абсолютно правильний крок, – говорить експерт. – Це потрібно робити прямо зараз, щобільше – це потрібно було робити ще рік-два тому. Те саме – з газопоршневими установками (когенераційними, спроможними генерувати і електроенергію, і тепло). ЦІ установки в громадах стоять по року не підключені. За моєю інформацією, із 90 переданих USAID установок, підключені лише одиниці", — каже експерт.

Тому, зазначає він, закупити або домовитися про постачання від партнерів обладнання це перший крок. А далі українцям, які бажають бути взимку з теплом, варто взяти всі процеси під свій контроль.

"Громада обирає місцеву владу, тож місцева влада реагує на запити громад. Тож потрібно впливати і заздалегідь порушувати питання опалення, – говорить Попенко. Одна з причин того, що обладнання не було встановлено — бо громада не знає, як це зробити правильно, і страх перед перевірками цього року був більшим за страх холодної зими. Друга причина – фінанси. Для того, щоб встановити газопоршневу установку, потрібно від 4-5 до 30 млн грн. І 4-5 місяців на розробку проєкта, виконання будівельних робіт та підключення. Людина може написати запит до місцевого депутата, народного, до мера. Не потрібно очікувати, поки прийде зима і почнуться проблеми", — сказав Попенко.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Міненерго пояснили, чому тариф на світ, що діє, не врятує від відключень і яка ринкова ціна.