Нагорода до 10 тисяч доларів: росіяни "відкрили полювання" на українського активіста, він просить СБУ захистити його

Читать на русском
Автор
2629
Дем’ян Ганул Новина оновлена 24 липня 2024, 08:56
Дем’ян Ганул. Фото Колаж "Телеграфу"

Громадський діяльно отримує чималу кількість погроз

Одеський активіст та волонтер Дем’ян Ганул написав заяви начальнику Служби безпеки України та начальнику поліції Одеси з вимогою забезпечити собі захист. Це пов’язано з тим, що росіяни "оголосили полювання на нього" та пропонують за це винагороду.

Відповідну посаду Ганул опублікував у своєму Telegram-каналі. За його словами, за напад на нього на російських форумах пропонують 5000 $ — 10 000 $.

"Цього року басманний суд Москви заочно заарештував мене, за кількома статтями кримінального кодексу РФ. Після останніх акцій із захисту честі військових ЗСУ, я отримую чимало погроз, учора російські канали злили в мережу особисту інформацію про моїх рідних. Почалася ціла психологічна атака на мою сім’ю. На різних російських інформаційних ресурсах оголосили про нагороду за напад на мене 5 000 $ — 10 000 $, — написав Ганул.

Активіст підкреслив, що російська агентура "вільно почувається в Україні". Він навів за приклад вбивство Ірини Фаріон, вбивць якої досі не знайшли.

"Російська агентура дуже вільно почувається в Україні, про це Враховуючи всі ризики, сьогодні я направив заяви на ім’я начальника СБУ в Одеській області Віктора Доровського та начальника головного управління поліції в Одеській області Івана Жука. Прошу їх негайно розглянути та застосувати відповідні процесуальні заходи". Зараз я потребую допомоги держави, я хочу мати можливість захистити себе та своїх рідних", — підсумував активіст.

Дем’ян Ганул: що про нього відомо

  • Український активіст, громадський діяч, блогер та волонтер. Народився 6 жовтня 1993 року у селі Новоселиця Кропивницької області.
  • Ганул є засновником та керівником громадської організації "Вуличний фронт". Він був активним учасником Революції Гідності та протистояння в Одесі 2 травня проти проросійських сил.
  • У 2014–2016 роках – керівник силового блоку Правого Сектору в Одесі.
  • Був організатором акції повернення Літнього театру (територія Міського саду), проти незаконних забудов у місті та на узбережжі.
  • Балотувався у депутати до міської ради Одеси на виборах 2020 року від політичної сили Національного корпусу, але партія не подолала 5-відсотковий бар’єр.
  • У квітні 2020 року вночі невідомі спалили автомобіль Дем’яна Ганула. Сам він пов’язує це зі своєю громадською діяльністю, а ЗМІ зазначають, що напередодні Ганул писав про те, як поліцейські та чиновники вбивають птахів з Червоної книги. Серед одеситів поширена думка, що підпал автомобіля Ганула пов’язаний з його боротьбою з представниками проросійських сил у місті.
  • Влітку того ж року невідомі обстріляли авто, в якому пересувався Ганул. У машину стріляли з травматичної зброї й нападники їхали двома автомобілями: Toyota RAV 4 з київськими реєстраційними номерами та Mercedes на єврономерах.
  • Ще один інцидент з нападом на авто Ганула і його підпалом стався в листопаді 2020 року. Тоді невідомі розбили його автомобіль BMW X5. Через кілька годин після цього авто було спалено на СТО.
  • 4 травня 2023 року в Одесі невідомі чоловіки у військовій формі напали та побили Дем’яна Ганула, коли той прийшов на зустріч із ними у кафе для вирішення питань, пов’язаних із волонтерством.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у Запоріжжі стався напад на поліцейську. Зловмисники силою намагалися відібрати рюкзак, після чого розпорошили в очі сльозогінний газ.