Доведеться отримати вже у серпні 2024: кому знадобиться новий військовий квиток

Читать на русском
Автор
1424
Мобілізація
Мобілізація. Фото Колаж

Паперовий та електронний формати мають однакову юридичну силу

В Україні діє обов'язкова мобілізація військовозобов'язаних чоловіків, які під час зустрічі з представниками територіального центру комплектування (ТЦК) мають показувати їм військовий квиток. Проте вже у серпні його потрібно буде оновити.

"Телеграф" розповість, кому потрібен новий військовий квиток та як його отримати.

Зауважимо, військово-обліковий документ визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Він має відмітку про статус особи — придатний чи не придатний. За чинним законодавством чоловіки від 18 до 60 років зобов’язані завжди мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу. Водночас військовий квиток можу бути паперовим та електронним, і обидва мають однакову юридичну силу.

Як отримати військовий квиток:

  • В електронній формі за допомогою електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Це робиться через застосунок "Резерв+". Спочатку треба оновити дані, а далі сформувати PDF-версію документа. Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.
  • У паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Якщо ж відомості військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.

Коли треба отримувати новий військовий квиток у серпні:

  • після взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
  • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до 18 травня 2024 року, не отримував військово-облікового документа;
  • у разі зміни категорії щодо військового обов’язку;
  • у разі відсутності місця для внесення змін в наявному документі;
  • якщо відомості у військово-обліковому документі не відповідають інформації, яка є в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • у разі втрати (зіпсування) документа;
  • якщо є бажання змінити військово-обліковий документ старого зразка на новий.

Раніше "Телеграф" писав, хто втратить відстрочку від мобілізації вже в серпні та зможе отримати повістку.