"Відібрали все": у Раді поскаржились на низкі зарплати

Читать на русском
Автор
Зарплата депутатів значно більша від мінімальної Новина оновлена 18 вересня 2024, 21:23
Зарплата депутатів значно більша від мінімальної. Фото Колаж "Телеграфу"

Зарплата народного обранця стартує з 51 тисячі

Заробітна плата народних депутатів України становить близько 51 тисячі гривень на місяць. Ця сума значно перевищує середню зарплату пересічного українця. Однак деяким парламентарям цього здається замало.

Член комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко в ефірі Новини Live розповів про умови праці народних обранців. За його словами, депутати не мають пільг, як то безкоштовний проїзд у транспорті чи службове житло.

"Коли я був у бізнесі, то отримував у 10 разів більше. Зараз моя зарплата складає 51 тисячу гривень плюс 7500 на транспортні витрати. Але я витрачаю всю цю суму на поїздки по округу та на фронт", — зазначив Федієнко.

Нардеп наголосив, що чинне законодавство не передбачає індексації депутатських зарплат. Він також зауважив, що колишнім депутатам не індексують пенсії, на відміну від вчителів та медиків.

Федієнко порівняв ситуацію з країнами Європейського Союзу, де, за його словами, парламентарі отримують від 15 тисяч євро на місяць. Крім того, їм надають кошти на утримання апарату.

"Після 8-го скликання у депутатів відібрали все. Тепер депутат — це звичайна людина. Чесно кажучи, так і має бути", — підсумував народний обранець.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що у владі озвучили варіант, як підняти зарплати освітянам. Профспілка наполягає, що вчителі мають право на оклад у розмірі трьох мінімальних зарплат.