Запоріжжя не межа: яким містам загрожують російські КАБ (карта)

Читать на русском
Автор
535
Запоріжжя не межа: яким містам загрожують російські КАБ (карта) Новина оновлена 29 вересня 2024, 22:20

Російські бомби можуть полетіти на 150 кілометрів

Росіяни за весь час використання коригованих авіабомб (КАБ), змогли істотно наростити дальність їх поразки. Вперше окупанти використали їх у 2022 році для ударів по Бахмуту і тоді вони скидали їх з відстані 30 кілометрів. Тепер вони здатні бити по Запоріжжю з відстані 80 кілометрів.

За словами військового оглядача Олександра Коваленка, ця дальність не є граничною. Про це він розповів в ефірі Київ 24.

"Я не виключаю, що до кінця цього року можуть бути покращені характеристики УМПК (універсальний модуль планування та корекції, — ред.) до 100 кілометрів", — сказав він.

При цьому Коваленко зазначив, що росіяни можуть піти шляхом західних аналогів, на кшталт французьких AASM Hammer, американських JDAM або AGM-154 і придумати спосіб встановити на свої ФАБ реактивні прискорювачі.

За його словами, у цьому випадку бомба відразу отримає дальність удару 150 кілометрів і більше. Тобто в радіусі їхнього ураження відразу виявляться міста на кшталт Полтави, Дніпра чи навіть Одеси.

Зразковий радіус ураження при використанні КАБ з дальністю 150 кілометрів

Як повідомлялося раніше, росіяни вперше скинули КАБ на Запоріжжі увечері неділі, 22 вересня. Тоді повідомлялося, що пуски сталися з району Молочанська.

Експерти Defense Express після цього повідомили, що для удару використовувалася рідкісна авіабомба ФАБ-500Т. Їхньою особливістю є те, що вони можуть витримувати високі температури, які виникають при розгоні літака до великих швидкостей.