Безугла розкритикувала нардепів через закон про СЗЧ, один зі "слуг" відповів дивно

Читать на русском
Автор
Мар’яна Безугла та Олександр Федієнко Новина оновлена 09 жовтня 2024, 11:39
Мар’яна Безугла та Олександр Федієнко. Фото Колаж "Телеграфу"

Народна обраниця стверджує, що не голосувала за законопроект про звільнення від відповідальності за СЗЧ, але її колега спробував "викрити" її у протилежному

Нардеп Мар’яна Безугла розкритикувала законопроєкт, який звільняє від відповідальності за самовільне залишення військової частини вперше, і заявила, що його автор хоче "легалізувати дезертирство". Проте її колега, нардеп Олександр Федієнко дивно відреагував на її посаду, сказавши, що вона нібито сама голосувала за нього.

Відповідний пост було опубліковано на сторінці Безуглої у Facebook. Вона стверджує, що не голосувала за цей законопроєкт.

"Автор та ідеолог законопроєкту, голова Комітету Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич хоче легалізувати дезертирство. Сьогодні його законопроєкт пройшов перше читання. Я не голосувала" — пише Безугла.

Народна обраниця обурилася тим, що після самовільного залишення частини військовим дають усі комфортні умови для продовження служби.

"Одна річ – дати раз шанс людям після СЗЧ повернутися, хоча навіть це сумнівна історія. Але коли СЗЧ-шникам:

- військова служба та дія контракту продовжуються;

– поновлюються виплати та забезпечення продовольством, речами, пільгами та соціальними гарантіями;

– розпочаті кримінальні провадження щодо військовослужбовців, які вперше самовільно залишили військові частини та добровільно прибули, не є підставою для відмови у продовженні військової служби та дії їх контракту;

це – ганьба ”, — написала Безугла.

Водночас народний депутат Олександр Федієнко відреагував на пост Мар’яни Безуглої у своєму Telegram-каналі. Він спробував, вірогідно, підловити колегу на брехні, та опублікував скрін, згідно з яким вона нібито голосувала "за". Але насправді це не так.

"Ще раз хочу наголосити, жодних легалізацій дезертирів комітет не приймав. Усі ЗП (законопроєкти, — Ред.) проходять обговорення у ГШ та МО (Генштаб та Міноборони, — Ред.). Але є проблема з мобілізацією, так є проблеми із СЗЧ. Але 408 В УКУ (Кримінальний кодекс України — Ред.) ніхто не скасував. І суто суд визначає, військовослужбовець, дезертир чи СЗЧ, а це вже інша класифікація в УКУ та відповідальність», — підсумував Федієнко.

При цьому "Телеграф" перевірив інформацію на офіційному сайті Верховної Ради та у результатах голосування за 8 жовтня 2024 року зазначено, що Мар’яна Безугла справді не голосувала за цей законопроєкт.

Довідка: СОЧ/СЗЧ — самовільне залишення частини (на укр. — самовільне залишення частини). За самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцям строкової служби більше ніж три доби, але не більше як місяць, людині може загрожувати покарання у вигляді утримання дисциплінарного батальйону на строк до двох років або позбавлення волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 8 жовтня 2024 року Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт, який звільняє від відповідальності за самовільне залишення військової частини, за умови, якщо воно було скоєно вперше.