Чи вирішить реформа проблеми МСЕК: аналітик дав цікаву відповідь

Читать на русском
Автор
Не всі можуть пройти МСЕК без скандалу
Не всі можуть пройти МСЕК без скандалу. Фото armyinform.com.ua

Ліквідація МСЕК має на меті не усунути всі складнощі, а хоча б зменшити їх

Анонсоване президентом Володимиром Зеленським рішення про ліквідацію медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), чимало членів яких було викрито у корупції, та реформа системи не призведе до вирішення проблем із призначенням інвалідності пересічним громадянам.

Про це YouTube-каналу Telegraf UA розповів керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочко.

Експерт нагадав, що є нормативно-правові акти, які встановлюють порядок отримання і відповідності тій чи іншій групі інвалідності, визначення придатності або непридатності до військової служби. Але при цьому громадянам треба й самим читати і знати законодавчу базу.

— Випадків, коли є підстави звертатися до суду, вкрай багато. Якщо ми говоримо про великі міста (Київ і обласні центри), де люди більше обізнані із законодавством, вони розуміють порядок відстоювання цих прав і мають шанс відстояти це право в суді, — каже очільник "Вежі".

Мабуть, я був би наївним, якщо скажу, що реформа вирішить всі проблеми. Ні, не вирішить —людський фактор буде присутній в будь-якому випадку. І у нас будуть проблеми, але завдання на даному етапі стоїть зменшити кількість таких проблем.

Як приклад Валерій Клочко навів реакцію наших західних партнерів на історію з головою Хмельницької МСЕК Тетяною Крупою, чий чоловік лежав на ліжку зі знайденими при обшуку 6 млн доларів готівкою:

— Нам кажуть: "У вас не вистачає грошей на дрони, то он на ліжку у вас мільйони лежать". І таких прикладів маса.

Нагадаємо, "Телеграф" писав, що після скандалу з масовим призначенням інвалідностей прокурорам на Хмельниччині генпрокурор Костін подав у відставку.