Чому Трамп б’є по Україні, а Орбан йому підспівує - Євген Магда

Читать на русском
Автор
606
Колаж

Директор Інституту світової політики та автор книги "Гібридна війна" спеціально для "Телеграфу" пояснив, як Україні реагувати на заяви тих чи інших представників Заходу

Практично одночасно з неприємними для України заявами виступили колишній президент США Дональд Трамп, який мріє повернутися до Білого дому, а також прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Трамп закликав не голосувати за допомогу Україні на безоплатній основі. Мовляв, це має бути лише у вигляді кредиту, та ще й із певними умовами.

А Орбан заявив, що Україну потрібно залишити "буферною зоною" між РФ та Заходом. З певними гарантіями безпеки, але без прийняття до ЄС чи НАТО.

Україна справді стала фактором американських президентських виборів. Тож нічого дивного у гострих, часом антиукраїнських заявах Трампа немає. Він у нинішній ситуації, очікуючи на рішення Верховного суду (чи дозволить той виключати його з бюлетенів в окремих Штатах), намагається набрати якнайбільше очок.

У цьому контексті діє й угорський прем’єр Орбан. Усередині ЄС є різні погляди на те, як має діяти європейський політикум у разі обрання Трампа президентом США. І Орбан, як і представники партії "Право та справедливість" у Польщі, роблять ставку на перемогу Трампа. Принаймні у такому контексті можна розглядати нещодавню заяву польського президента Анджея Дуди.

Загалом у Європі питання американських виборів стоїть дуже гостро. Там відкрито побоюються повернення Трампа, який проповідує ізоляціонізм. Але голосуватимуть виключно громадяни США.

Україні в цій ситуації важливо не так орієнтуватися на різні заяви з боку тих чи інших представників Заходу, як здійснювати ефективні зміни всередині самої себе.

Говорити про свої потреби, але й демонструвати власне перетворення на краще.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.