Чому Трамп б’є по Україні, а Орбан йому підспівує - Євген Магда

Читать на русском
Автор
581
Чому Трамп б’є по Україні, а Орбан йому підспівує

Директор Інституту світової політики та автор книги "Гібридна війна" спеціально для "Телеграфу" пояснив, як Україні реагувати на заяви тих чи інших представників Заходу

Практично одночасно з неприємними для України заявами виступили колишній президент США Дональд Трамп, який мріє повернутися до Білого дому, а також прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Трамп закликав не голосувати за допомогу Україні на безоплатній основі. Мовляв, це має бути лише у вигляді кредиту, та ще й із певними умовами.

А Орбан заявив, що Україну потрібно залишити "буферною зоною" між РФ та Заходом. З певними гарантіями безпеки, але без прийняття до ЄС чи НАТО.

Україна справді стала фактором американських президентських виборів. Тож нічого дивного у гострих, часом антиукраїнських заявах Трампа немає. Він у нинішній ситуації, очікуючи на рішення Верховного суду (чи дозволить той виключати його з бюлетенів в окремих Штатах), намагається набрати якнайбільше очок.

У цьому контексті діє й угорський прем’єр Орбан. Усередині ЄС є різні погляди на те, як має діяти європейський політикум у разі обрання Трампа президентом США. І Орбан, як і представники партії "Право та справедливість" у Польщі, роблять ставку на перемогу Трампа. Принаймні у такому контексті можна розглядати нещодавню заяву польського президента Анджея Дуди.

Загалом у Європі питання американських виборів стоїть дуже гостро. Там відкрито побоюються повернення Трампа, який проповідує ізоляціонізм. Але голосуватимуть виключно громадяни США.

Україні в цій ситуації важливо не так орієнтуватися на різні заяви з боку тих чи інших представників Заходу, як здійснювати ефективні зміни всередині самої себе.

Говорити про свої потреби, але й демонструвати власне перетворення на краще.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.