Перша індексація вже відбулась: чи буде ще одне підвищення пенсій протягом 2024 року

Читать на русском
Автор
Гривня Новина оновлена 21 червня 2024, 15:18
Гривня. Фото Слово і діло

Нарахування для деяких може вирости

На початку 2024 року в Україні було проведено перерахунок пенсій для деяких українців. Однак до кінця поточного року не варто очікувати на ще одну індексацію виплати.

Наразі діє лише одне підвищення в поточному році по індексації. Про це розповів експерт з питань щодо пенсійного забезпечення Сергій Коробкін для 24 Каналу.

Він зауважує на тому, що хоча перерахунок нарахувань не передбачено, але для деяких українців здійснять одноразові виплати до окремих святкових днів — до Дня Незалежності України.

Як мовиться у постанові Кабінету Міністрів України "Про встановлення розмірів разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань", у 2024 році", до 24 серпня ветерани війни та деякі інші категорії громадян отримають грошову допомогу.

Кому передбачена виплата

  • 450 грн — учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога;
  • 650 грн — членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з п. 1 статті 10 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге;
  • 1000 грн — учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків;
  • 3100 грн — особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: I групи — 3100 грн, II групи — 2900 грн та III групи — 2700 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що частина українців у липні може залишитись без пенсій.