Морква місцями здорожала на 10 грн: чому ціни не стоять на місці
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Є актуальні цінники в магазинах
Експерти наразі фіксують серйозне зростання цін на певні продукти у порівнянні з минулими роками. Великого здорожчання зазнала і морква.
Підвищення цін можна пояснити декількома факторами. Про них "Телеграфу" розповіла Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" у Львові.
За її словами, ціни на моркву почали рости через:
- зниження обсягів виробництва, на що своєю чергою вплинули погодні умови (посуха або надлишкова волога) в більшості регіонах України;
- зростання витрат на виробництво та логістику. Під час воєнного стану та загального економічного середовища ціни на паливо, добрива та інші витрати, які потрібні для вирощування і транспортування продуктів, виросли;
- втрати частини площ для вирощування;
- перевищення попиту над пропозицією, адже на внутрішньому ринку спостерігається дефіцит.
Вартість овочу в Україні
Попович каже, що наразі на оптовому ринку "Шувар" морква коштує у середньому 16,5 гривні, що на 154% вище вартості у такий же період торік, коли кілограм товару можна було купити за 6,5 гривень.
Водночас згідно з даними сайту "Мінфін", наразі в середньому моркву можна придбати за 20,49 гривні 1 кілограм. Місяцем раніше вона коштувала 16,01 гривні, тобто на 4,48 гривні дешевше.
Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україні майже вполовину здорожчали баклажани. Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" у Львові, пояснила, чому відбулись такі зміни.