Попри війну: в Україні рекорд за кількістю зареєстрованих ФОП – їхні сотні тисяч, що це може означати?

Читать на русском
Автор
Число ФОП росте
Число ФОП росте. Фото portal.lviv.ua

Експерти вважають, що це не говорить про зростання економіки

У той час як Кабінет міністрів у Національній стратегії доходів до 2029 року планує посилити роботу спрощеної системи податків та збільшити податки для ФОПів, українці активно йдуть у приватні підприємці. Так, за 2023 рік у країні було зареєстровано майже 315 тисяч нових фізичних осіб-підприємців.

Такі дані наводить аналітичний сервіс YouControl, причому це історичний рекорд. Цей показник навіть перевищив 2021 рік, коли було зареєстровано 268 тисяч ФОПів.

Згідно з підрахунками аналітиків YouControl, з 1 лютого 2023 року по 1 лютого 2024 року в Україні було зареєстровано 314 392 нових ФОП, а також 27,3 тис. нових компаній, що на 60% більше, ніж за підсумками першого року війни.

Найбільше нових ФОПів зареєстрували для надання послуг перукарнями та салонами краси – 19,4 тисячі. Також серед лідерів такі сфери як:

  • роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах — 18,1 тисяч
  • роздрібна торгівля через мережу Інтернет — 17,9 тисяч
  • комп’ютерне програмування – 17,5 тисяч.

У перший рік війни найбільше нових ФОП створили в IT-сфері, але на другий рік дії військового стану частка таких ФОП знизилася майже вдвічі.

Серед 27,3 тис. нових компаній найбільш популярною сферою діяльності стала неспеціалізована оптова торгівля – 6,7% підприємств із усіх новостворених. Також популярні оренда нерухомого майна, будівництво та вантажний автомобільний транспорт.

Щодо регіональних переваг, то найбільше ФОП відкрили в Києві — 9,8 тисяч (36%) компаній та 44,6 тисяч (14%) ФОП.

Скільки в Україні було зареєстровано ФОПів
Реєстрація ФОПів по роках

"Цікаво, що у ТОП-10 міст за кількістю новостворених ФОП Дніпро, Харків, Одеса, Запоріжжя та Кривий Ріг, які практично щодня страждають від терористичних ударів російських ракет. Незважаючи на все, українські підприємці продовжують виявляти стійкість та активно розвивають економіку країни", — наголосили в YouControl.

Це не рекорд, а тривожна тенденція – впевнені економісти.

Водночас співрозмовники "Телеграфа" з числа економічних експертів вважають, що подібний рекорд говорить, скоріше, не про покращення ситуації в економіці, а про тяжку ситуацію в країні.

Так, економічний експерт Олексій Плотніков вважає, що зростання кількості реєстрацій ФОПів відбувається через переїзд українців із порушених війною до більш спокійних регіонів. Там переселенці намагаються знайти собі заняття та реєструють ФОП у надії, що це дозволить їм якось забезпечити себе.

Економічний експерт Олександр Охріменко каже, що такий приріст ФОПів може бути пов’язаний із тендерами та зростанням витрат на війну.

"На держтендерах для військових потреб витратили 2 трлн грн, і багато з них пішли за тіньовими схемами. Класична з них – тендер з 5 ФОП, на яких перемагає один потрібний. Потім переможець купує товар у інших ФОП за завищеними цінами, вишиковуються цілі ланцюжки. в результаті яких товар обходиться вдвічі дорожче за реальну ціну. Для створення таких схем і ланцюжків потрібна велика кількість одноразових фізичних осіб-підприємців та їх реєстрація зростає", — так пояснює рекордне зростання реєстрації ФОП експерт.

Тим часом, після зростання мінімальної заробітної плати в Україні з 1 січня для деяких ФОПів зросте єдиний податок, і для всіх – єдиний соціальний внесок, більш ніж на 100 гривень.