Популярний овоч здорожчав з літа у 8 разів. Чому "злетіли" ціни?
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Експерти попереджають про подорожчання тепличних огірків в Україні через енергокризу та завершення сезону
Тепличні огірки в Україні дорожчають щотижня, а ціна вже перетнула позначку 110 грн за кілограм. Аналітики попереджають про дефіцит якісної продукції на ринку, адже більшість тепличних комбінатів завершують сезон.
"Телеграф" з'ясував, які фактори насправді впливають на ціну огірків, чому український тепличний сезон добігає кінця і як блекаути можуть вплинути на вартість овочів взимку.
Огірки по 110 грн: що відбувається на ринку
Гуртові ціни на тепличні огірки в Україні зросли до 85-110 грн за кілограм, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Це на 10% дорожче, ніж тижнем раніше. Причина проста – дефіцит якісної продукції на українському ринку.
Попит з боку роздрібних мереж залишається стабільним, але пропозиція від вітчизняних виробників різко скорочується. Більшість тепличних господарств фактично завершили сезон реалізації поточного обороту. Але про детальніші причини цього явища ми розповімо трохи нижче.
При цьому тепличні огірки вже коштують на 12% дорожче, ніж у аналогічний період минулого року.
При цьому на ринку вже можна побачити цінники з цифрою навіть і 200 грн. Хоча влітку в сезон врожаю польових огірків та консервації їхня вартість опускалася до 25–35 грн за кілограм.
Сезон завершується: чому огірків стає менше
Євгеній Чернишенко, президент асоціації "Теплиці України", голова правління ПрАТ Комбінат "Тепличний", в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" пояснив ситуацію: "Сезон тепличних огірків підходить до кінця. Господарства вже викидають огірки, помідори. Це ті, хто не йде на світлокультуру. А їх більшість".
За словами експерта, фактично лише Уманський тепличний комбінат продовжуватиме виробництво взимку, використовуючи штучне освітлення. Решта господарств вийдуть з сезону і повернуться лише на початку травня.
Сезон тепличних томатів і огірків, які у звичайних теплицях без штучного освітлення, вони вийдуть десь на початку травня. Це буде маленький об'єм, –
додав Чернишенко.
Що це означає для споживачів? З середини грудня практично вся продукція – огірки і помідори – буде імпортованою. Основний постачальник – Туреччина та інші країни з теплим кліматом.
Світлокультура: чому це так дорого
Деякі тепличні комбінати могли б працювати взимку, використовуючи штучне освітлення (світлокультуру). Але Євгеній Чернишенко пояснив, чому це нерентабельно:
Для рослини потрібне сонце. Сонця немає, день короткий. Світлокультура – це коли лампами світять, дурять рослину. Але це дуже дорого.
Експерт назвав конкретні цифри: промисловість зараз платить 10 грн за кіловат, а після збільшення тарифу на передачу електроенергія коштуватиме близько 12-13 грн за кіловат. Для порівняння – населення платить близько 4 грн за кіловат за денним тарифом. "Ви бачите, скільки коштує зараз електроенергія? Це виробництво дуже дороге", – наголосив президент асоціації.
Блекаути та генератори: чи вплинуть на ціни
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук у коментарі ЗМІ попереджав: "Ситуація може повторити сценарій зими 2022-2023 років, коли через масштабні блекаути виробники змушені були використовувати генератори, що суттєво збільшило собівартість продукції".
Якщо світло вимикатимуть на кілька годин три-чотири рази на тиждень – продукти зростуть у ціні не більше ніж на 7%. Але якщо відключення триватимуть по 8 годин щодня, подорожчання може сягнути до 30%.
Денис Марчук
Експерт Олександр Охріменко в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" дав більш оптимістичну оцінку: "Раніше удари по українській енергетиці, перебої з електроенергією – це була б трагедія. Зараз не дуже".
За його словами, великі підприємства харчової промисловості вже адаптувалися до енергетичних викликів.
Багато підприємств мають своє автономне енергетичне забезпечення. Причому деякі виготовляють енергію із відходів. У великих виробників зараз проблем з енергією не існує, –
запевнив Охріменко.
Євгеній Чернишенко також підтвердив цю інформацію: "У мене є своя сонячна генерація і газова когенерація. Я переключився, десь тижні два на "острові" був".
Проте експерт застеріг: "Але є ще одна складова – це газ. Якщо не буде газу, то на одну сонячну генерацію я не витягну. Це літом тільки можливо".
Турецька заміна: що буде на полицях взимку
Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" пояснив, що чекає на споживачів:
Українські огірки-помідори будуть, але будуть дорогі. Бо енергоресурси, собівартість… Ми не конкуренти з турками. Нічого нового – хто пам'ятає, зимою дорогі огірки-помідори, буде все те саме.
За словами експерта, український виробник не може конкурувати з імпортною продукцією через високу вартість енергоресурсів. Тому основну частку ринку взимку займе імпорт з Туреччини.
Чи варто робити запаси до свят
При цьому попри певний ризик дефіциту та подальшого здорожчання овочу висновок експертів однозначний: робити великі запаси огірків недоцільно. Продукт швидко псується, а імпортна заміна забезпечить наявність овочів на полицях, хоча й за вищою ціною. Найвищі ціни слід чекати під Новий рік та Різдво – саме тоді попит традиційно зростає.