В Україні зміняться ціни на один із найходовіших продуктів: що вплинуло на здорожчання
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 2008
Картопля здешевшала у листопаді, але вже у грудні може коштувати понад 20 гривень за кілограм
У листопаді ціни на картоплю трохи впали – приблизно на 14%. Фермери зробили знижки, аби відновити попит, адже не весь урожай легко зберігати. Зараз овоч можна купити за 16-18 гривень за кілограм залежно від сорту. Але експерти попереджають: це ненадовго.
"Телеграф" з'ясував у фермерів та експертів, чому ціни на картоплю зростуть до кінця року, як блекаути та витрати на зберігання вплинуть на вартість улюбленого овоча і чи справді варто робити запаси вже зараз.
Картопля подорожчає максимум на 20%: що впливає на ціни
Економіст Володимир Чиж прогнозує, що до кінця року бульба подорожчає на 10-20% через витрати на зберігання. У грудні кілограм може коштувати понад 20 гривень. Але чи справді блекаути стануть головною причиною подорожчання?
Сергій Рибалко, віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі, голова ФГ "Аделаїда", в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" пояснив механізм ціноутворення. За його словами, ціни на овоч завжди коливаються за синусоїдою – раз на 4-5 років настає "олімпійський рік", коли вартість вистрілює вгору.
"Тільки раз на 5 років ціна була вища 30 доларових центів. Весь інший час вона тримається на рівні 15-20 центів", – розповів експерт. За його прогнозами, у цьому році картопля навряд чи підніметься вище 10 гривень у виробника до весни. Про те, як це вплине на роздрібні ціни – трохи нижче.
Генератори та сховища: чому зберігання коштує дорого
Головна причина подорожчання взимку – не блекаути, а витрати на зберігання. Сергій Рибалко детально розповів про реальні цифри. Холодильник на 800 тонн товару коштує 100 тисяч євро. Генератор Caterpillar – 3 мільйони 900 тисяч гривень.
Контейнера коштують 3,5-4 тисячі гривень, там зберігається тонна продукції. Плюс гривня на кілограм на місяць подорожчання йде на продукцію, щоб її обробити. Плюс усушка, плюс знову люди потрібні на сортування, –
пояснив фермер.
Всі ці витрати закладаються у вартість продукції. Тому картопля, яка зараз коштує 6 гривень у виробника, до весни може піднятися до 10 гривень. А в роздрібній торгівлі це означає подорожчання ще на 4-5 гривень через транспорт та націнку перекупів.
Чому супермаркети дешевші за ринок
Багато українців звикли думати, що на базарі продукти дешевші. Але Сергій Рибалко розвінчує цей міф цифрами. Супермаркет за день продає тонну овочевої продукції, а на ринку одна людина реалізує максимум 100 кілограмів.
Щоб людині заробити хоча б 600-700 гривень, вона має робити націнку 6-7 гривень. А ще вона має оплатити послуги вантажника, за місце на ринку, та інші витрати. Отож на 100 кілограмах треба "накрутити" 8-9 гривень, –
пояснив експерт.
Тому в супермаркетах картопля коштує на 2,5-3 гривні дешевше, ніж на ринку. Транспорт, перекупи та інші витрати додають до гуртової ціни близько 4-5 гривень.
Блекаути: чи вплинуть відключення на ціни
Оксана Руженкова, експертка Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва, в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" заспокоїла, що картопля, якщо й подорожчає, то незначно.
Пару гривень, які особливої погоди споживачам не зроблять. Україна має відкриті кордони й активно імпортує овочі, –
зазначила вона.
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук попередив: якщо світло вимикатимуть по 8 годин щодня, подорожчання може сягнути до 30%. Втім, це стосується переважно молочної продукції та м'яса, які потребують постійного охолодження.
Картопля менш вразлива до блекаутів, адже її можна зберігати без постійного електропостачання. Головне – підтримувати потрібну температуру у сховищах, а для цього генератори використовують епізодично.
Польща продає по 6 гривень: чому це не врятує
Зараз у Польщі ціна картоплі в гривнях становить 3,20-3,50. В Україні вона у виробників близько 6 гривень. Сергій Рибалко пояснив, чому польський імпорт не зможе суттєво вплинути на українські ціни.
"Поляки нам експортують картоплю. Армія її закупає", – розповів експерт. За його словами, більшість великих сільгоспвиробників не постачає в армію, бо це тягне за собою численні перевірки та проблеми.
Оксана Руженкова підтвердила, що Польща та Німеччина цього року отримали чудовий врожай і постачають картоплю в Україну по 6-7 гривень.
Кінцевий споживач отримає картоплю по 15-16 гривень, але не по 25 гривень чи більше, як минулого року, –
зазначила експертка.
Скільки насправді виробляють бульби в Україні
Офіційна статистика довго називала цифру 20 мільйонів тонн врожаю картоплі. Але Сергій Рибалко розвінчав цей міф. "Наша об'єктивна оцінка всього з городами, зо всім – це 7-8 мільйонів", – сказав експерт.
Україна споживає близько 3,7-4,5 мільйона тонн картоплі на рік. Ринок продає всього 1,5 мільйона тонн, все інше – це власне вирощування на присадибних ділянках. Плюс близько 300 тисяч тонн йде на переробку для виробництва крохмалю та чіпсів.
Чи варто робити запаси картоплі зараз
Експерти не радять скуповувати овоч про запас великими обсягами. Оксана Руженкова пояснила:
Для задоволення внутрішньої потреби країни в картоплі для 50 мільйонів людей достатньо 7,5 мільйона тонн. Промислові виробники та домогосподарства вирощують не менше 9 мільйонів тонн.
Тому дефіциту не буде. Навіть якщо ціни зростуть до 20 гривень за кілограм у роздробі, це не критично порівняно з минулим роком, коли картопля коштувала 25 гривень і більше. До того ж імпорт з Польщі та Німеччини стримуватиме різке подорожчання.
Сергій Рибалко підтвердив: "Я не думаю, що вона на опті в цьому році підніметься вище 10 гривень прямо до весни". А це означає, що в магазинах кілограм коштуватиме близько 15-20 гривень – ціна цілком прийнятна для українців.