У Києві стрімко зростає кількість хворих на грип і COVID-19: чи далеко до епідпорогу

Читать на русском
Автор
697
Ілюстрація
Ілюстрація. Фото ru.freepik.com

Кияни стали частіше хворіти та звертатися за медичною допомогою

За даними фахівців, жителі Києва стали набагато частіше хворіти на грип, ГРВІ та коронавірус. Ситуація, що склалася, на даний момент не викликає побоювання у медиків і носить сезонний характер.

Про це повідомляється на офіційному сайті КМДА із посиланням на ГУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ". Рівень захворюваності на даний момент нижчий від епідемічного порогу на 46,6%.

Відомо, що на 4-му тижні поточного року в столиці було зареєстровано 12 592 нових випадків захворювання на грип, ГРВІ та COVID-19. Загалом у Києві порівняно з попереднім тижнем спостерігається зростання захворюваності на 7,1% серед дитячого та дорослого населення.

Так, випадків захворювання у дітей виявлено 5916 проти 5530 за минулий тиждень (зростання на 7%). Захворюваність серед дорослих змінилася з 6230 на 6676 (зростання на 7,2%).

Також спостерігається зростання госпіталізації серед хворих на ГРВІ та грип — за останній тиждень було госпіталізовано 373 особи, 225 з яких — діти.

Випадки захворюваності COVID-19 у Києві знову почали частішати. За минулий тиждень було клінічно підтверджено 383 випадки захворювання на коронавірус, у тому числі захворіло 50 дітей до 17 років. Госпіталізовано було 131 особу, з яких 73 дитини.

На даний момент у реанімації перебуває 6 пацієнтів. Минулого тижня зареєстровано 5 летальних випадків від ускладнень коронавірусу. Також двоє людей померли від ускладнень грипу А.

Як уберегтися від грипу

Вакцинація вважається найефективнішим засобом захисту.

Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то можна вакцинуватися і протягом усього сезону. Попри поширений міф, це не послаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Як запобігти зараженню грипом:

  • уникати контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції
  • обмежити відвідування місць великого скупчення людей
  • часто провітрювати приміщення
  • часто мити руки з милом
  • не торкатися очей, носа чи рота немитими руками
  • прикривати ніс та рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку відразу ж після використання потрібно викинути
  • якщо у людини є симптоми грипу, необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів
  • повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у київському спортивному ліцеї-інтернаті було зафіксовано спалах грипу типу А. Одразу сімох студентів довелося госпіталізувати. Усі вони перебувають у лікарні у стані середньої тяжкості. За ними спостерігають лікарі.