Кінець скандальної історії: у Києві перейменували Повітрофлотський проспект

Читать на русском
Автор
544
Повітрофлотський проспект у Києві перейменували
Повітрофлотський проспект у Києві перейменували. Фото Відкриті джерела

Довгоочікувана подія для багатьох мешканців столиці

У четвер, 8 лютого, під час засідання Київради було ухвалено рішення перейменувати Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних сил України. "За" проголосувала більшість присутніх на сесії депутатів.

Перейменування проспекту відбулося у межах дерусифікації столиці. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Так, у Києві перейменували Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних сил України. Відповідне рішення ухвалила Київрада: "за" проголосували 58 депутатів, 5 — утрималися, а 27 не голосували.

Раніше Кличко анонсував, що на засіданні Київради депутати ухвалять низку перейменувань столичних вулиць та проспектів. Зокрема, йшлось й про перейменування Повітрофлотського проспекту.

"За таку назву виступають кияни, виступає керівництво Генштабу та ГУР, наші військові. Маємо звернення від них. І це питання ми вже обговорюємо давно.

Тому, вважаю, що час вже поставити крапку. Повітряні сили щодня і щоночі боронять небо, збивають дрони та ракети, що летять на українські міста та села. І наші захисники заслуговують на те, щоб висловити їм шану і вдячність!", — зазначив Кличко.

Нагадаємо, що в 2023 році, напередодні саміту Україна-ЄС, низка громадських діячів звернулася до киян і столичної влади з проханням підтримати перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Європейського Союзу (ЄС). Активісти наполягали на тому, що ця назва — є радянською, бо з'явилася 1923 року та її метою було увіковічнення пам'яті червоного повітряного флоту.

Але в назві "проспект Європейського Союзу (ЄС)" багато хто побачив тоді політичний підтекст, адже саме партія "Європейська солідарність" виступала з ініціативою, щоб у Києві з'явилася вулиця з назвою ЄС (Європейський Союз).

Кияни виступили проти такого рішення, проте процес перейменування тоді вже було запущено.

Після цього пропонувалося обрати для проспекту більш правильну українську назву — "Повітрянофлотський". Кияни в додатку Київ Цифровий підтримали цю ініціативу, але Київрада проігнорувала думку людей. Потім одне із засідань Київради відвідало командування Повітряних сил України — вони запропонували третій варіант назви — проспект Повітряних сил.

Почалися тривалі суперечки навколо перейменування Повітрофлотського проспекту і зрештою його було вирішено перейменувати на проспект Повітряних сил України.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Києві перейменували майже три десятки об'єктів. Після цього в столиці з'явився сквер "Да Вінчі", а також вулиця на честь загиблого глави МВС.