Лайфхак із килимом зробить кімнати по-справжньому затишними: що важливо знати при виборі покриття для підлоги

Читать на русском
Автор
Як правильно вибрати килим
Як правильно вибрати килим. Фото Pexels

Звичайний килим може стати родзинкою інтер’єру

Килими — це не просто текстильні елементи інтер’єру, а й ефективний спосіб підкреслити стиль, створити затишок та розділити простір. Правильно підібраний килим може зіграти вирішальну роль, пов’язуючи воєдино елементи декору та розставляючи потрібні акценти.

Разом з Bob vila розповідаємо, як грамотно вибрати килим для дому чи квартири, враховуючи стиль, практичність та особливості простору.

Як правильно вибрати килим

1. Визначте потрібний розмір килима

Щоб створити єдине місце, важливо правильно розрахувати розмір килима. Ідеальний варіант — коли на килимі міститься хоча б частина меблів, наприклад, передні ніжки дивана та крісел. Для цього спочатку виміряйте зону відпочинку та визначте, наскільки великим має бути покриття. У невеликій кімнаті килим можна розташувати по центру, щоб гармонійно вписувався в оточення. Якщо килим потрібен для приховання старого покриття, вибирайте модель, що покриває всю зону відпочинку.

2. Виберіть відповідний матеріал

Матеріал килима відіграє величезну роль в естетиці, а й у довговічності вироби. Серед популярних варіантів – шерсть, бавовна, шовк, синтетика та бамбук. Якщо вам потрібний килим, який прослужить довго, вибирайте натуральні матеріали, такі як шерсть. Вовняні килими довговічні, стійкі до вицвітання і добре відштовхують воду та плями. Для зон з інтенсивною прохідністю, наприклад, у передпокої, краще підійдуть килими з плоским плетінням, які легко чистити.

3. Враховуйте призначення кімнати

Для кожної кімнати підходять різні типи килимів. У вітальні, де ви відпочиваєте та приймаєте гостей, доречні м’які та затишні килими, а для спальні підійдуть моделі з довгим ворсом, які надають простору розслабленої атмосфери. У передпокої та кухні краще розмістити більш міцні килими, бо ці зони піддаються великому зносу.

4. Підберіть стиль та колір

Килим повинен гармоніювати із загальним стилем інтер’єру. Якщо у вас класичний інтер’єр, вибирайте візерункові килими чи моделі у теплих відтінках. Для мінімалістичних інтер’єрів підійдуть однотонні килими нейтральних кольорів, що створюють акуратний та стриманий фон. Контрастний килим може стати акцентом у скандинавському чи сучасному стилі, додавши яскравості та оригінальності.

5. Не забувайте про догляд та зручність використання

Килими з високим ворсом вимагають більш ретельного догляду та регулярного чищення. Для зон з інтенсивною прохідністю вибирайте моделі з матеріалів, що легко чистяться, наприклад, з синтетики або з коротким ворсом. Якщо ви побоюєтеся, що килим у передпокої швидко стане непридатним, можна виявити креативність: поставити полицю для взуття і попросити гостей знімати взуття, щоб зберегти чистоту покриття.

Раніше "Телеграф" розповідав, який трюк із дзеркалом допоможе створити затишок у приміщенні без вікон.