День Симеона та Анни 3 лютого: що не можна робити сьогодні у церковне свято

Читать на русском
Автор
1321
Яке сьогодні свято — День Симеона та Анни
Яке сьогодні свято — День Симеона та Анни. Фото Freepik

У це церковне свято не можна носити речі чорного кольору та піднімати чужі гроші

Сьогодні (16 лютого за старим стилем) за новоюліанським календарем православні відзначають день Симеона Богоприємця та Анни Пророчиці. Цього дня християни згадують двох святих, які зустріли немовля Ісуса в храмі на 40-й день після його народження — Стрітення Господнє — одному з 12 ключових свят у православній церкві.

Симеона та Анну вважають останніми пророками Старого Завіту та символами всього ізраїльського народу, який очікує на спасіння і Сина Божого. Через 40 днів після народження Ісуса Христа вони взяли Його до храму, визнавши у немовляті Месію. Святих вважають захисниками всіх немовлят.

3 лютого батьки і майбутні матері, відвідуючи церкву, зверталися до святих Симеона та Анни з благаннями про благословення для своїх дітей, як уже народжених, так і тих, кому ще належить з’явитися на світ. Цей день також відомий як "Хранитель немовлят", на згадку про життя святих.

Традиції та прикмети на 3 лютого

Згідно з народним календарем, 3 лютого було часом, щоб підготуватися до майбутніх робіт на полі. Селянам було дуже важливо максимально ефективно використати цей день для виконання безлічі завдань.

Традиційно, цього дня чоловіки влаштовували прибирання двору та ремонт інструментів, тоді як господині залишалися вдома, займаючись домашніми справами. 3 лютого було заведено готувати рідку кисільну кашу із суміші житнього, ячмінного та пшеничного борошна, для сім’ї та залишати тарілку для домовика. Вважалося, що саме у цей день дух особливо уважно стежить за порядком у хаті.

кисіль каша
  • дивилися, який сьогодні день: якщо шумить ліс, то буде відлига, а якщо тріщить, то морози будуть затяжними.
  • погана тяга в печі — чекайте тепла, а якщо сильна — буде холод.
  • якщо снігу багато, літо буде дощовим.
  • голосно цвірінькають горобці — до приходу весни.

Що не можна робити 3 лютого

  • Носити речі чорного кольору – це до біди чи жалоби.
  • Просити у борг. Чужі гроші призведуть до руйнування.
  • Довго спати. Лінивих людей удача обійде стороною.
  • Підіймати чужі гроші. Це до хвороби чи руйнування.
  • Шуміти, лаятись, ображатися один на одного — парам це загрожує розставанням.
  • Користуватися всередині дому віником — можна вимести добробут.
  • Переставляти меблі — це обіцяє невдачу.

У кого іменини 3 лютого

Цього дня іменини святкують Михайло, Анна, Микола, Роман, Адріан та Павло.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Сьогодні в Україні та світі святкують День жінки-лікаря. У 1972 році було встановлено День жінок-лікарів, який відзначається на честь народження Елізабет Блеквелл, першої жінки в США, яка здобула вищу медичну освіту.

Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. У різних мовах можна зустріти нецензурну лексику, яку часто вибирають для висловлювання агресії. Однак вживання лайки заважає розвитку культурної та грамотної мови і може свідчити про наявність психологічних проблем.

День оптиміста. Ця подія була ініційована членами Клубу оптимістів Америки у 1999 році. Цього дня популяризуються ідеї, які сприяють появі оптимізму в серцях людей, роблячи світ трохи добрішим і світлішим.

Всесвітній день вільного кохання. Свято, незвичайне і неофіційне, що почалося в Німеччині. До цього дня зазвичай проводяться різноманітні заходи для прихильників вільних стосунків.

Раніше ми повідомляли, що Україну 3-4 лютого накриють помірні опади у вигляді снігу, який перейде у дощ. Можуть у ці дні утворитися й великі хуртовини.