Росія тренується? Майже половина Польщі залишилася без GPS

Читать на русском
Автор
6480
Російська станція РЕБ Новина оновлена 18 січня 2024, 11:22
Російська станція РЕБ. Фото Арміяinform

Над країнами НАТО не вперше "глушать" сигнал GPS

На території Європи знову виникли проблеми з сигналом GPS. Цього разу було зафіксовано порушення сигналу GPS над Польщею.

Про це свідчать дані проєкту GPSJam, який фіксує проблеми в системі глобального позиціювання. У середу, 17 січня, майже пів Польщі та Сувальський коридор лишилися без GPS.

Як пише epoznan.pl, ці збої відбуваються не вперше за останні дні. Подібні проблеми спостерігалися також у Фінляндії та Естонії.

Райони, де спостерігались проблеми з GPS

Як повідомив керівник проєкту gpsjam.org Джон Вайзмен, це може бути навмисна спроба "глушіння" сигналу. Також, за його словами, збої з GPS можуть виникати через військові навчання.

Своєю чергою видання Cyberdefence24.pl повідомляє, що збої збігаються з теоретичним діапазоном російських систем постановки перешкод. За даними журналістів, ці системи розташовані в Калінінградські області РФ.

Нагадаємо, раніше видання The Economist написало, що російські війська мають перевагу в радіоелектронній боротьбі на полі бою. Оскільки російська армія багато років приділяла пильну увагу розробці великої кількості засобів РЕБ, як відповіді на високоточну зброю НАТО.