Залишилося отримати згоду лише однієї країни: парламент Туреччини схвалив заявку Швеції до НАТО

Читать на русском
Автор
753
Залишилося отримати згоду лише однієї країни: парламент Туреччини схвалив заявку Швеції до НАТО

Рішення підтримано переважною більшістю депутатів

Парламент Туреччини після тривалих дебатів про те, чи давати Швеції зелене світло на вступ до НАТО, все ж таки схвалив цей крок. Тепер скандинавській країні треба лише отримати схвалення Угорщини.

Як пише Bloomberg, у вівторок парламент зібрався в Анкарі на засідання, під час якого було ухвалено рішення підтримати заявку Швеції. Тепер документ буде відправлено на підпис президенту Реджепу Тайіпу Ердогану і у разі підписання далі буде передано на зберігання до Держдепу США.

З 340 присутніх на засіданні депутатів 280 підтримали рішення, 55 виступили проти, решта утрималася.

Свою заявку Швеція подавала разом із Фінляндією через кілька місяців після початку російського вторгнення в Україну. Однак у Туреччині гальмували цей процес, оскільки були незадоволені тим, що у Стокгольмі відкрито діють прихильники PKK/YPG, курдської організації, визнаної на Заході терористичною. Якщо з Фінляндією питання було вирішено швидко, то Швеція чекає на своє схвалення вже рік і вісім місяців.

За цей час Швеція не лише виконала критерії, необхідні для вступу до Альянсу, але також домовилася з Анкарою посилити закон проти тероризму та зняти ембарго на продаж зброї Туреччині.

Варто зазначити, що тепер Швеції необхідно лише отримати згоду Угорщини, щоб стати 32-м членом НАТО. При цьому прем’єр країни Віктор Орбан вже запросив шведського колегу до Будапешта, щоб обговорити це питання.

Нагадаємо, Фінляндія, яка подавала свою заявку разом зі Швецією, офіційно стала членом Альянсу 4 квітня 2023 року.