Тепер вже точно буде у НАТО? Остання країна планує схвалити заявку Швеції

Читать на русском
Автор
Відкриті джерела

Прем’єри зустрінуться для переговорів вже незабаром

Швеція дедалі більше наближається до членства в НАТО. Після того, як парламент Туреччини нарешті схвалив її заявку, ще одна країна вже планує прийняти аналогічне рішення. Після цього Швеція зможе стати членом Альянсу.

Про це повідомив прем’єр Угорщини Віктор Орбан у Twitter. Саме його країна залишалася останньою, схвалення якої дозволить вступити Швеції до НАТО.

Орбан заявив, що розмовляв із генсеком Альянсу Йєнсом Столтенбергом, а після цього він запросив до Будапешта свого шведського колегу.

"Сьогодні направив прем’єр-міністру Швеції Ульфу Крістерссону лист-запрошення з приводу його візиту до Угорщини для переговорів щодо вступу Швеції до НАТО", - написав Орбан.

Нагадаємо, що свою заявку Швеція подавала разом із Фінляндією через кілька місяців після початку російського вторгнення в Україну. Однак у Туреччині гальмували цей процес, оскільки були незадоволені тим, що у Стокгольмі відкрито діють прихильники PKK/YPG, курдської організації, визнаної на Заході терористичною. Якщо з Фінляндією питання було вирішено швидко, то Швеція чекає на своє схвалення вже рік і вісім місяців.

За цей час Швеція не тільки виконала критерії, необхідні для вступу до Альянсу, але також домовилася з Анкарою посилити закон проти тероризму та зняти ембарго на продаж зброї Туреччини.

Тепер же Туреччина схвалила заявку Швеції, а Угорщина, судячи з усього, зробить те саме вже найближчим часом. А з усіх країн лише ці не схвалили заявку Стокгольму.

Нагадаємо, Фінляндія, яка подавала свою заявку разом зі Швецією, офіційно стала членом Альянсу 4 квітня 2023 року.