Столтенберг йде: хто хоче замінити генсека НАТО на посаді

Читать на русском
Автор
1209
Вже у жовтні Альянс отримає нового генсека
Вже у жовтні Альянс отримає нового генсека. Фото eurointegration.com.ua

За посаду генерального секретаря НАТО може розгорнутися боротьба між країнами східного флангу НАТО та іншими державами

Чинний генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг залишить свою посаду у жовтні 2024 року. Після нього цю посаду хоче обійняти Марк Рютте, який зараз є прем'єр-міністром Нідерландів.

Про це пише інформаційне агентство Bloomberg із посиланням на власні інформовані джерела. За даними агентства, зараз ціла група держав непублічно активно працює, щоб забезпечити призначення на посаду саме Рютте.

Проблема в тому, що рішення про призначення генерального секретаря НАТО повинне бути одностайним (як і багато чого у Європі). Тому прихильники нідерландського лідера повинні переконати у необхідності віддати посаду Рютте кожну з 31 держави, яка входить до складу НАТО.

Рютте вже має підтримку багатьох країн НАТО – в тому числі Франції та Німеччини. Зокрема Марка Рютте вважають єдиною людиною, яка зможе впоратися з Дональдом Трампом, якщо той все-таки знову стане президентом США.

Однак східний фланг НАТО не дуже схвалює таке рішення, оскільки має плани поставити на посаду генсека представника свого регіону. Втім, хто конкретно стане кандидатом від східних країн, невідомо; минулоріч інтерес до посади висловлювали прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас і міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Карінс, але офіційного висунення їхніх кандидатур на посаду не було.

Вирішальним в цьому питанні стане саміт НАТО у Вашингтоні у липні – саме там узгодять кандидатуру нового генсека. Людина, яка обійме цю посаду, буде змушена працювати у критичних умовах війни Росії проти України: новому генсеку потрібно буде забезпечити достатню військову та фінансову підтримку для Києва, уникаючи при цьому ризиків прямої війни Альянсу та російського терористичного режиму.

Тим часом 19 січня в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі було презентовано нову військову стратегію Північноатлантичного альянсу, що передбачає членство в ньому України та військове посилення Східного флангу НАТО з метою стримування Російської Федерації та посилення європейської безпеки.

Також в НАТО закликали громадянське населення країн Заходу готуватися до "тотальної війни" з Росією. Збройні сили Альянсу вже готові до конфлікту. А міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що погрози від Кремля в бік країн НАТО лунають чи не щодня. Це сигналізує про те, що колись Росія дійсно нападе.