Росія навряд чи оцінить: США готові передати Туреччині винищувачі F-35, але за однієї умови

Читать на русском
Автор
1184
Винищувач F-35
Винищувач F-35. Фото The Daily Mai

Занепокоєння Вашингтону можна нівелювати лише так

Після тривалої перерви Сполучені Штати Америки заявили про готовність відновити програму переходу Туреччини на сучасні винищувачі F-35. Але є важлива умова, яка не буде до смаку Росії.

США вимагають, щоб Анкара зняла з озброєння російські комплекси ППО С-300 та С-400. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі під час відеобрифінгу.

"Наша думка незмінна: програма F-35 для Туреччини несумісна з її використанням ракетних комплексів С-300 та С-400", — заявив Джон Кірбі.

Він зауважив, що переговори з представниками турецького уряду щодо модернізації збройних сил Туреччини тривають.

"Якщо Туреччина зможе залагодити наші занепокоєння з цього приводу, тоді може відбутися поновлення процесу щодо її переходу на програму F-35", — додав координатор Ради нацбезпеки Білого дому.

Зауважимо, що глухий кут у відносинах між США та Туреччиною утворився, коли Анкара придбала російські системи протиракетної оборони С-400. Це спонукало Вашингтон ввести обмеження в рамках "закону про протидію противникам Америки через санкції" (CAATSA).

Ба більше, Туреччина була виключена з програми винищувачів F-35 у 2019 році, адже США стверджували, що С-400 загрожують їхнім бойовим літакам п'ятого покоління.

Раніше "Телеграф" писав, що шеф-редактор Obozrevatel вважає, що Туреччина, ймовірно, заробляє на Росії й це означає, що у Кремля зараз не лишилося друзів.