У Фінляндії обмежили використання TikTok: у чому причина і де ще заборонений додаток

Читать на русском
Автор
Соцмережа TikTok
Соцмережа TikTok

Популярна соцмережа викликала занепокоєння у парламентаріїв та правоохоронних органів

У Фінляндії заборонили користуватися китайською програмою TikTok на пристроях парламенту. Це рішення ухвалив відділ фінського парламенту з питань інформаційних технологій у понеділок, 12 лютого.

Технічна здатність завантажити TikTok пропаде у березні 2024 року. Про це проінформувала пресслужба парламенту Фінляндії у релізі.

На якому західному устаткуванні Росія випускає ракети

Чому у парламенті Фінляндії заборонили TikTok

"Інформаційне управління парламенту провело переоцінку безпеки додатків соціальних мереж. На підставі оцінки ризиків пристроям парламенту було запропоновано видалити TikTok до кінця лютого, а установку TikTok буде технічно заблоковано з березня", ― йдеться у пресрелізі.

У парламенті не вказали причину заборони цієї програми. Але раніше фінська поліція надала дані про те, що особисті дані користувачів цієї соцмережі можуть опинитися у китайських спецслужб.

Зазначимо, що заборона поширюється лише на устрій парламенту. У деяких інших країнах також запровадили аналогічне обмеження. Звичайні громадяни можуть і надалі користуватися TikTok.

Де ще заборонили китайський додаток

Соцмережа TikTok в деяких країнах обмежена, а десь взагалі заборонена. Це пов’язано з безпекою даних чи релігійними забобонами.

Влада Пакистану в листопаді 2022 року обмежила використання програми. Причина у "змісті неприйнятних та непристойних матеріалів".

У країнах Євросоюзу, Канаді та Сполучених Штатах Америки (США) не можна користуватися TikTok на урядових пристроях. На пересічних громадян заборона не поширюється.

Повністю заборонили TikTok в Індії, Афганістані та на Тайвані. Кожна держава має свою причину для таких заходів. В Індії заявили, що додаток зазіхає на територіальну цілісність країни, а тому його заборонили ще у 2020 році.

Таліби заборонили TikTok 2022-го. Бойовики угруповання заявили, що ця програма може ввести молоде покоління в оману.

Китайська соцмережа повністю заборонена на Тайвані. Рішення було запроваджене ще у грудні 2022 року. Правоохоронці ініціювали розслідування про передбачувану незаконну діяльність на території острова.

Раніше "Телеграф" писав, що глава фінського МЗС Еліна Валтонен заявила про необхідність надавати Україні більше зброї. Вона наголосила на важливості розвитку власної оборонної промисловості.