Канада звільнила від санкцій кількох росіян: серед них колишня дружина олігарха Фрідмана

Читать на русском
Автор
Михайло Фрідман та Ольга Айзіман
Михайло Фрідман та Ольга Айзіман. Фото росЗМІ

Вона все ще перебуває під санкціями в Україні, Швейцарії та Великій Британії

Уряд Канади зняв санкції з колишньої дружини російського олігарха та засновника "Альфа-банку", мільярдера Михайла Фрідмана Ольги Айзіман. Також із-під санкцій вивели ще трьох людей.

Санкції з екс-дружини Фрідмана були зняті через те, що вона більше не відповідає критеріям введення обмежень, пише Canada Gazette. Канада наклала на неї санкції 27 травня 2022 року.

Крім того, за даними Politico, канадські санкції також знято з колишніх заступників голови правління Ощадбанку Олександри Буріко та Сергія Мальцева та члена Ради директорів Газпрому Олександра Душка. Усі троє потрапили під санкції Канади разом з Айзіман.

2023 року Айзіман виключили зі списку санкцій ЄС. 25 жовтня суд Євросоюзу ухвалив, що всі заходи, вжиті проти неї, слід скасувати, оскільки зв’язок Ольги Айзіман з колишнім чоловіком на момент ухвалення санкцій не було встановлено.

Суд дійшов висновку, що Айзіман фінансово не залежить від Фрідмана, а матеріали справи не містили доказів, що колишнє подружжя підтримує фінансові чи економічні зв’язки. Фрідман не виплачував аліменти Ользі з 2009 року, вона самостійно заробляє шляхом інвестицій та роботи у сфері дизайну інтер’єрів. При цьому Айзіман все ще перебуває під санкціями в Україні, Швейцарії та Великій Британії.

Нагадаємо, влітку 2022 року стало відомо про те, що Михайло Фрідман та співзасновник "Альфа-Банку" Петро Авен нібито отримали українське громадянство і сплачуватимуть податки в Україні, хоча російська "Альфа-груп" опублікувала спростування. Варто зазначити, що Фрідман і Авен є одними з найбільших російських бізнесменів і входять до ТОП-30 багатіїв країни-окупанта. Їх статки оцінюють приблизно в 13,3 млрд доларів і 5,3 млрд доларів відповідно.

Як повідомляв "Телеграф", восени 2022 року стало відомо, що Михайло Фрідман запропонував Україні 1 млрд доларів замість того, що країни Заходу знімуть з нього санкції. Крім цього, російського олігарха в березні 2022 року включили до списку санкцій в Україні, а пізніше позбавили прав керувати "Альфа-Банком" в Україні, який у липні 2023 року націоналізували.