Змова з ексрозвідницею та шпигунство? Що відомо про гучну справу засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа

Читать на русском
Автор
Джуліан Ассанж міг вступити у змову Новина оновлена 26 червня 2024, 09:01
Джуліан Ассанж міг вступити у змову. Фото Колаж "Телеграфу"

Ассанжа випустили під заставу через чотири роки увʼязнення

Засновник порталу WikiLeaks Джуліан Ассанж, якого після 1901 днів увʼязнення випустили під заставу, визнав свою провину в оприлюдненні військової таємниці США. У такий спосіб він пішов на угоду з прокурорами Міністерства юстиції США, аби забезпечити свою свободу.

Справу з багаторічною тяганиною проти Ассанжа було закрито. Про це пише The Guardian.

Зважаючи на те, що засновник порталу вже провів у вʼязниці понад два роки, суд врахував цей строк, тож подальшого увʼязнення для Ассанжа не передбачено. Вироком було 62 місяці позбавлення волі.

Обвинувачення проти Ассанжа містило 18 пунктів, та він визнав свою провину лише по одному.

Джуліан Ассанж раніше
Джуліан Ассанж виходить з зали суду після вирок
Джуліан Ассанж сідає у літак після того, як справу закрито

Що відомо про справу Ассанжа

Засновника порталу WikiLeaks Джуліан Ассанжа звинувачували у змові з Челсі Меннінг, аналітиком військової розвідки та активісткою, для поширення секретної інформації. Як наслідок, за попередніми даними, на WikiLeaks могли зʼявитись звіти про війну в Афганістані, бойові дії в Іраку та ув’язнених Гуантанамо на Кубі. Ассанжу загрожувало до 175 років позбавлення волі за звинувачення.

Обвинувачення Джуліан Асанж почув у квітні 2019 року і з того часу перебував у Тюрмі Його Величності Белмарш. Уряд США намагався екстрадувати його, але британські суди виступили проти. Так 17 травня 2019 року Amnesty International UK заявила: "Справа Джуліана Ассанжа — це справа, за якою ми уважно стежимо, але над якою активно не працюємо. Amnesty International не вважає Джуліана Ассанжа в'язнем совісті (людина, яку позбавили волі за її переконання, політичні погляди, релігію, етнічне походження, мову, сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність — ред.)".

Уже у травні 2019 та червні 2020 року уряд США звинуватив засновника WikiLeaks у порушенні Закону про шпигунство. За їхніми словами, він вступив у змову з хакерами.

Та через більш як 4 роки — 24 червня 2024 року — Високий суд Лондона випустив Джуліана Ассанжа під заставу на свободу. Майже відразу він відлетів до Австралії.

Ексрозвідницю Челсі Меннінг, з якою Ассанж нібито вступив у змову, було заарештовано у 2010 році за розголошення понад 700 000 конфіденційних документів, відео та дипломатичних телеграм на вебсайті. За словами обвинуваченої, вона пішла на розголошення даних, аби привернути увагу та спровокувати дебати про характер зовнішньої політики США. Та американські чиновники заявили, що витік поставило під загрозу життя людей.

Челсі Меннінг називають найбільшим інформатором порталу WikiLeaks.

Не перша судова справа

Судова справа про змову з Меннінг — не перша, яка вплинула на репутацію Ассанжа. Адже у 2012 році, коли він перебував на піку своєї популярності, Джуліану Ассанжу довелось ховатись в посольстві Еквадору в Лондоні, побоюючись арешту за європейським ордером, виданим Швецією. Засновник WikiLeaks вважав, що Швеція може екстрадувати його до США.

Підставою для ордера стала справа про зґвалтування, порушена за заявою однієї з активісток WikiLeaks — громадянки Швеції, яка у 2010 році вступила з Ассанжем у статевий зв'язок. Вона стверджувала, що майже заснула, коли той вирішив зайнятися з нею сексом без презервативу, а за шведськими законами незахищений секс без взаємної згоди вважається зґвалтуванням.

Восени 2019 року шведські органи юстиції закрили справу проти Ассанжа, вважаючи зібрані докази недостатньо переконливими для пред'явлення офіційного звинувачення.

Раніше "Телеграф" писав, що у ході розслідування справи про "секретні документи" Пентагону з’ясувався цікавий момент про колишнього президента США Дональда Трампа.Йдеться про те, що той "зливав" зміст розмови з українським президентом Володимиром Зеленським третім особам.