Гордість флоту лягла відпочити: в Ірані перекинувся новий есмінець (фото)

Читать на русском
Автор
IRIS Sahand Новина оновлена 07 липня 2024, 18:47
IRIS Sahand

Іранське командування запевняє, що військовий корабель можна підняти

В Ірані новітній есмінець трохи "втомився" і ліг відпочити прямо біля пристані. Цей корабель був спущений на воду лише у грудні 2018 року, але вже встиг відзначитись в операціях з підтримки хуситів у Червоному морі.

Про це повідомив публіцист і блогер Андрій Плахонін у своєму Facebook. Він зазначив, що йдеться про флагманський корабель іранських ВМС "IRIS Sahand" (клас Mowj), який знаходився в порту Бендер-Аббас.

"Причиною аварії, ймовірно, стала несправність балансувальної цистерни корабля або попадання води після неякісного ремонту гребного валу есмінця. Повідомляється про кількох постраждалих", — повідомив він.

При цьому в іранському командуванні повідомили, що там невелика глибина, а тому корабель можна швидко підняти.

Тим часом військовий аналітик та офіцер армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін повідомив, що в іранських військових джерелах циркулює інформація про те, що "Саханд" ймовірно втратив рівновагу через попадання води в резервуари, що може бути пов’язане з неправильними розрахунками при проєктуванні.

"Саханд" є першим великим кораблем, який повністю був спроєктованим іранськими фахівцями і побудований самостійно інших країн.

За інформацією з відкритих джерел, він здатний перебувати в морі без дозаправки протягом п’яти місяців. Водотоннажність корабля — 1300 тонн, довжина — 96 м, швидкість — 25 вузлів. Есмінець має малий радарний переріз, оснащений протичовновою та протиповітряною зброєю, у тому числі зенітною артилерією та ракетними системами для ураження надводних цілей.

Будували корабель 6 років, тобто приблизно стільки, скільки він перебував на службі.

Нагадаємо, Іран активно співпрацював із Росією під час вторгнення в Україну. Він вважається частиною нового альянсу з Москвою та КНДР, який може становити загрозу країнам Заходу протягом найближчих десятиліть.