"Телеграф" побував на саміті НАТО: підсумки і деталі

Читать на русском
Автор
Фотоколаж Новина оновлена 15 серпня 2024, 10:01
Фотоколаж. Фото BBC

Стисло про важливі рішення щодо подальшої співпраці та підтримки Києва в умовах російської агресії

З 9 по 11 липня у Вашингтоні пройшов 75-й саміт НАТО, на якому працювала журналістка та міжнародна оглядачка "Телеграфу" Ольга Кирилова. В американській столиці зібралися лідери 32 країн-членів НАТО, а також держав-партнерів Альянсу: Японії, Південної Кореї, Австралії, Нової Зеландії й щонайважливіше — України.

До США також з’їхалися тисячі журналістів з провідних редакцій світу. На саміті поруч з "Телеграфом" працювали такі відомі медіа як Bloomberg, NBC, Foreign Policy, BBC, Guardian, Reuters та інші. Десятки пресконференцій високопоставлених політиків та посадовців, закриті зустрічі та брифінги, інтерв’ю і коментарі — це якщо коротко про підсумки роботи на саміті у Вашингтоні нашої міжнародної оглядачки.

Які головні результати події? Сенсаційно шлях України до Альянсу на саміті було визнано "незворотнім". Якщо коротко, в НАТО визнали: коли закінчиться війна, і буде досягнуто консенсусу, Україна одразу стане повноцінним членом Північноатлантичного альянсу.

Програма підтримки України

Аби це пройшло ефективніше, союзники погодили чотири важливі кроки для підтримки Києва:

  • започаткування нової структури — "Безпекової допомоги і тренування для України" (NSATU) — заради кращої координації надання озброєння та навчання українських бійців з боку країн-членів НАТО. Базуватиметься NSATU у німецькому Вісбадені й буде повноцінно розгорнуте впродовж наступних місяців;
  • відкриття Спільного центру аналізу, підготовки та навчання НАТО-Україна у польському Бидгощі;
  • зобов’язання країн-членів НАТО надати Києву довгострокову допомогу на 40 мільярдів євро протягом наступного року;
  • лідери 22 країн, які вже підписали з Україною десятирічні безпекові угоди, та Європейський Союз започаткували формат Ukraine Compact (Український договір). Тепер це єдина архітектура безпеки для підтримки України не тільки зараз, а й на роки вперед. На сьогодні підписанти обіцяють допомагати Києву у відбитті російської агресії та наближенні до перемоги у війні.

Детальніше про кожен з днів саміту — у відеопідсумках:

День перший
День другий
День третій

Також пропонуємо прочитати інтерв’ю, записані на полях заходу:

Про те, що ухвалили союзники у Вашингтоні — у статті "НАТО досі не розібралося, чого можна чекати від Трампа. Але зробило п’ять важливих кроків". Більше про співпрацю між Україною та НАТО — у наступних матеріалах на сайті "Телеграфу".

Раніше "Телеграф" розповідав, чого саме Україні варто чекати від саміту у Вашингтоні. Одним з основних завдань є побудова "мосту до членства" Києва тоді, коли дозволять умови.