Наш Всесвіт молодший, ніж усі думали: вчені зробили приголомшливе відкриття

Читать на русском
Автор
643
Вчені досліджували наш Всесвіт
Вчені досліджували наш Всесвіт. Фото Ілюстративне фото

Розрахунки, які були проведені до цього, виявилися помилковими

Вчені зробили приголомшливе відкриття. Виявляється, наш всесвіт може бути молодшим, ніж прийнято було вважати.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому на порталі Space. Це відкриття астрономів може кардинально змінити уявлення про вік та еволюцію Всесвіту.

Згідно з висновком дослідників, стандартна модель космології може бути неправильною. Швидкість розширення Всесвіту, яку називають константа Габбла, насправді вища, ніж передбачалося раніше. Згідно з попередніми оцінками, її швидкість була близько 70 км/сек на мегапарсек, але нові дослідження вказують на дані 28 км/сек на мегапарсек.

Чим швидше розширюється Всесвіт, тим вищий її вік. Згідно з попередніми розрахунками, нашому Всесвіту 13,8 млрд років. Вчені провели аналіз спостережень за більш ніж 800 групами галактик на відстані 600 млн світлових років від нас. Виявилося, що частина галактик-супутників, що обертаються навколо великої галактики у протилежних напрямках вище, ніж показують моделі великомасштабних структур Всесвіту.

Наприклад, спостерігаючи надновими типу Ia вчені з’ясували, що стала Габбла дорівнює 73.2 км/с на мегапарсек, а чи не 67.8 км/с на мегапарсек. Виходячи з цих даних, вік нашого Всесвіту 12,6 млрд років.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у космосі виявили величезну "зоряну річку". Вчені поділилися унікальними знімками нашого Всесвіту.