У Японії вивели ГМО-поросят: їх органи можна пересадити людям

Читать на русском
Автор
Клоновані поросята
Клоновані поросята

Тварини поки що будуть використані для досліджень

У Японії знайшли радикальне вирішення проблеми нестачі органів для трансплантації та вивели свиней, чиї органи можуть підійти людям.

Як повідомляє Kyodo News, венчурна компанія PorMedTec Co, створена при Міжнародному інституті досліджень біоресурсів Університету Мейдзі, повідомила про те, що успішно вивела трьох генетично модифікованих поросяток.

Повідомляється, що піддослідні народилися в неділю, а в їхньому геномі було використано 10 різних модифікацій, щоб запобігти відторгненню людським організмом.

Запліднені яйцеклітини були отримані у жовтні шляхом клонування, тобто всі троє поросят є генетичними копіями один одного.

Як тільки вчені підтвердять, що отримані тварини здорові та ростуть без ускладнень, їх безоплатно передадуть інститутам Японії для подальших досліджень можливостей трансплантації органів іншим тваринам, наприклад, мавпам.

Ця новина є променем надії для понад 16 тисяч японців, які потребують трансплантації, оскільки щороку лише близько 3% із цієї кількості отримує необхідні органи. Можливо, що саме вирощування сумісних із людським організмом свинячих органів дозволить вирішити цю проблему.

В цей час відомо, що в Японії заплановано трансплантацію свинячих клітин підшлункової залози пацієнтам з тяжким діабетом та тимчасову пересадку нирки плоду з тяжким захворюванням. Однак до цього подібні операції там ще не проводилися, хоча подібний досвід уже є у США.

Як повідомлялося раніше, вчені створили молекулярний "відбійний молоток" та з його допомогою успішно зруйнували ракові клітини. Для проведення експерименту їм знадобився лабораторний барвник та інфрачервоне світло.