Швидкості більше, енергії менше: новий чип на світлових хвилях змінить комп'ютери

Читать на русском
Автор
Чип для прискорення обробки даних комп'ютера
Чип для прискорення обробки даних комп'ютера. Фото phys.org

Він також здатен краще вивчити можливості штучного інтелекту

Інженери Пенсільванського університету розробили новий чип, який може прискорити обробку даних із комп'ютерів. Однією з головних його особливостей є те, що він зможе істотно знизити енергоспоживання.

Як повідомляє Phys.org, цей чип використовує світові хвилі, а не електрику, для виконання складних математичних обчислень, які необхідні задля більш детального вивчення штучного інтелекту. Сам чип має кремній-фотонну конструкцію.

Зазначається, що взаємодія світлових хвиль з матерією є одним із можливих шляхів розробки комп'ютерів. Сьогодняшні чипи засновані на тих самих принципах, що й чипи перших днів комп'ютерної революції 1960-х років.

На додаток до більш високої швидкості та меншого споживання енергії , чипмає переваги конфіденційності: оскільки багато обчислень можуть виконуватися одночасно, не буде необхідності зберігати конфіденційну інформацію в робочій пам'яті комп'ютера, що зробить майбутній комп'ютер, який працює на такій технології, практично невразливим для злому.

Так, кремній-фотонна конструкція вже готова для комерційного застосування та потенційно може бути адаптована для використання в графічних процесорах. Попит на них різко зріс разом із широким розповсюдженням чипів.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що вчені вперше надрукували живу тканину мозку на принтері. Водночас, вона поводиться так само як справжня і навіть здатна рости.