Знайдене найстаріше ціле яйце від часів Римської імперії

Читать на русском
Автор
Найстаріше ціле яйце від часів Римської імперії
Найстаріше ціле яйце від часів Римської імперії. Фото sciencealert.com

Йому близько 1700 років

В Англії вдалося знайти стародавнє ціле яйце, знесене птахом. Археологи, які працювали над аналізом цього зразка, були шоковані вмістом.

Як повідомляє ScienceAlert, цьому яйцю близько 1700 років і в нього в середині ще навіть плескається рідина. Зазначається, що ця знахідка може стати єдиним відкриттям такого роду у світі. Це, безумовно, найстаріше ціле яйце, коли-небудь знайдене з часів Римської імперії.

Це яйце римської епохи пережило століття виключно завдяки природній удачі. Його панцир тепер настільки крихкий, що його не можна чіпати або навіть впливати на повітря. Вчені повинні поводитися з цим із особливою обережністю.

Нещодавно захисники природи відсканували зразок і зрозуміли, що його нутрощі з часом не вимилися зі шкаралупи, як вони очікували. У ньому все ще містилася рідина, жовток та білок. Судячи зі сканування, немає чітких меж, що дозволяють відрізнити жовток від білка, що дозволяє припустити, що вони згодом змішалися. Між рідиною та шкаралупою також можна побачити невеликий міхур повітря.

Провідний археолог-реставратор Дана Гудберн-Браун розповіла , що це розслідування стало головною подією у її 40-річній кар'єрі. Зрештою це потенційно унікальне відкриття. Утім, шанси на те, що яйце проживе так далеко без втручання людини, дуже малі.

Цікаво, що були знайдені на тому ж місці й три інші яйця, але вони не дійшли до музею цілими. Уся справа в тому, що вони були випадково розбиті вченими під час аналізу, через що з'явився різкий сірчистий запах, який можна очікувати від тухлих яєць віком 1700 років.

Вчені підозрюють, що це місце Римської епохи, де були знайдені яйця, колись працювало як колодязь бажань. Яйця могли бути духовними чи релігійними підношеннями, кинутими для удачі, родючості чи похоронних обрядів. Щодо вцілілого екземпляру, то дослідники перевезли його до Музею природної історії у Лондоні для подальшого аналізу.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що вчені знайшли останки підлітка, які пролежали під землею понад 2 тисячі років.