"Це жах": російський олігарх розграбував відомий український комбінат

Читать на русском
Автор
2346
Олег Дерипаска
Олег Дерипаска

Про відновлення заводу вже не йдеться

Ситуація на "Запорізькому алюмінієвому комбінаті", який належав російському олігарху Олегу Дерипасці, залишається жахливою, проте навіть у своєму поточному вигляді він може бути приватизований. Зокрема, його територію можна використовувати під будівництво нового заводу.

Як розповів в інтерв’ю "Телеграфу" голова Фонду державного майна Віталій Коваль, він бував на "ЗАлК" і розуміє, що навіть його приміщення вже не можна розглядати як нерухомість.

"На жаль, це жах те, що там зараз. І треба розуміти, що підприємство повністю розграбоване і вже перейшло у Фонд "мертвим", — сказав він.

При цьому глава ФДМУ зазначив, що є і позитив від наявності подібних об’єктів, оскільки вони мають охоронні зони, можливість підведення інфраструктури, газо- та електропостачання. Тобто його можна використовувати як майданчик під будівництво вже зовсім нового заводу.

"Таких об’єктів у нас, на жаль, достатньо. Але й вони мають право на життя. Ми не маємо права мати таку пляму у Запоріжжі. Нехай там буде інше виробництво, але воно буде", — наголосив Коваль.

Більше на тему читайте у повній версії інтерв’ю "Телеграфа": Кому потрібен готель "Україна"? Що з великою приватизацією та орендою держземель? Інтерв'ю з головою ФДМ Віталієм Ковалем

Як відомо, у 2006 році кіпрська офшорна компанія "Velbay Holdings Ltd.", пов’язана з "РусАл" Дерипаски, купила у Фонда держмайна 68,01% акцій "ЗАлК". 2015 року прокуратура через суд змогла повернути частину з них у держвласність. Таким чином у володінні "Русалу" через "Velbay" залишилося 29,54% "ЗАлК".

У 2017 році СБУ повідомила про підозру представникам "Русал" за знищення "ЗАлК" на користь Росії. А на початку 2023 року, вже після початку повномасштабного вторгнення, Україна стягнула ці акції через ВАКС у рамках санкцій проти Дерипаски.

"ЗаЛК" був єдиним заводом, який виготовляв алюміній в Україні.