У ЄС планують оновити 5-мільярдний фонд допомоги Україні: що змінять

Читать на русском
Автор
У ЄС планують оновити 5-мільярдний фонд допомоги Україні: що змінять

Фонд планують зробити більш актуальним у нинішніх умовах

У ЄС планують оновити Фонд військової допомоги Україні з річним бюджетом у 5 мільярдів євро, який уже став каменем спотикання між Угорщиною та рештою країн блоку.

Як повідомляє Bloomberg, про це йдеться у документі Європейської служби зовнішніх дій (ЄСВС), в якому запропоновано переглянути низку механізмів існуючого Фонду.

Нинішні механізми передбачають, що члени Європейського фонду миру (EPF) отримують компенсацію за зброю із запасів країн-членів ЄС, яка надається Україні. Однак рішення про виділення коштів на потреби Фонду потребує одностайної підтримки.

Наголошується, що представники кількох країн, включаючи Німеччину, наполягали на тому, що в нинішньому вигляді EPF стає менш ефективним, оскільки все більше постачання здійснюється за рахунок нового озброєння, а не існуючих запасів.

У ЄСВС запропонували переглянути підходи до управління Фондом, що включає надання більш високих бонусів за участь у спільних ініціативах з українською промисловістю, тоді як компенсація за постачання із власних запасів поступово скорочуватиметься.

Фонд також буде поділено на два головні напрями — летальну та нелетальну підтримку. Тим самим цей інструмент доповнюватиме будь-яку двосторонню допомогу Україні.

Дипломат ЄС розповів виданню, що документ хоче направити фінансування на розвиток насамперед європейської військової промисловості, оскільки пропонує індивідуальний розгляд пропозицій щодо закупівлі неєвропейського озброєння та обладнання. За його словами, деякі країни виступили проти цього, оскільки вважають, що зброя має братися там, де вона доступна зараз.

Як повідомлялося раніше, ЄС має намір виділити Україні допомогу у розмірі 50 мільярдів євро, проте ця пропозиція була заблокована Угорщиною. При цьому Європейська комісія розглядає можливість поступитись у деяких моментах, щоб розблокувати виділення цих коштів.