Як дебати Трампа та Гарріс відгукнуться Україні? Прогноз від політолога Олексія Гараня

Читать на русском
Автор
Дональд Трамп та Камала Гарріс Новина оновлена 11 вересня 2024, 21:06
Дональд Трамп та Камала Гарріс. Фото Колаж "Телеграфу"

Для американців головне — це внутрішні питання, зокрема економічна ситуація, проблеми з мігрантами тощо

Дебати між Дональдом Трампом та Камалою Гарріс не суттєво змінять позицію американських виборців щодо України. Основою вибору будуть питання внутрішньої політики та компетентності кандидатів. Щодо Трампа, його мінус — це непередбачуваність і певна хаотичність у прийнятті рішень.

Про це "Телеграфу" розповів професор Києво-Могилянської академії, науковий радник Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань. За його словам, перш за все, дебати особливо не вплинуть на ставлення американських виборців до ситуації в Україні.

"Так, певний вплив буде, але для американців головне — це внутрішні питання, зокрема економічна ситуація, проблеми з мігрантами тощо. Саме ці аспекти будуть визначати результат виборів. На подальшу політику США вплине те, хто переможе і яку політику буде обрано", — каже Гарань.

Він вважає, що політика Трампа наразі є дещо непередбачуваною, хаотичною і не зовсім зрозумілою, не лише стосовно України, але й інших країн світу. Під час дебатів він намагався обійти цю тему.

"Натомість Гарріс кілька разів згадувала Україну в контексті війни та необхідної допомоги. Її політика більш передбачувана. Хоча й варто згадати, що за часів президентства Трампа, Україна отримала перші поставки зброї, зокрема протитанкові комплекси "Джавелін" — підмітив співрозмовник.

Також Гарань звернув увагу, що обіцянки Трампа швидко завершити війну виглядають популістичними, і незрозуміло, як він збирається тиснути на Путіна і Зеленського для припинення війни. Як саме він забезпечить мир — це питання.

"Серед республіканських виборців і конгресменів теж є ті, хто підтримує Україну. Рішення про продовження підтримки України було ухвалене двопартійною більшістю, хоча багато республіканців утрималися. Однак зараз частина республіканців закликає Байдена дозволити використання американської зброї для ударів по цілях у Росії", — додає професор.

Заява Камали Гарріс про те, що Путін би вже був у Києві, якби Трамп був президентом

"Гарріс наголосила, що Байден зробив рішучі кроки для надання допомоги Україні. Хоча ми маємо претензії до Байдена, оскільки ця допомога була неповною і запізнілою, з перервами. Ми не знаємо, що було б, якби початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну застав президентство Трампа. Але факт є фактом, що порівняно з Трампом, який коливався, Байден зайняв більш рішучу позицію", — каже професор.

Гарань пропонує згадати, що Байден був віцепрезидентом у 2014 році, коли їхня політика після анексії Криму і початку агресії на Донбасі була слабкою. Однак у 2022 році Байден показав інший підхід.

Підтримка Камали Гарріс з боку популярної співачки Тейлор Свіфт: чи може це вплинути на вибори, особливо серед молодих виборців

Олексій Гарань вважає, що кожен кандидат намагається заручитися підтримкою відомих особистостей. Чим більше таких людей, тим краще. Однак це не завжди спрацьовує, адже у 2016 році Клінтон отримала на 3 мільйони голосів більше, ніж Трамп, але переміг саме він завдяки особливостям виборчої системи.

"Певний вплив може бути, якщо таких діячів буде багато. Але ядерний електорат Трампа — це люди, які йому просто вірять, попри всі скандали. Тому головне питання — чи вдасться демократам залучити на свій бік тих, хто коливається, і чи вдасться їм утримати своїх прихильників, зокрема тих, хто вважає Байдена недостатньо рішучим, наприклад у питаннях Ізраїлю. Це ще один момент. В середовищі самих демократів є люди, які критикують позицію Байдена по Палестині", — підкреслив він.

Професор також висловив думку, що це не відповідає дійсності, але дуже ліве крило демократів так вважають. І теж питання, чи вони підуть на вибори, чи віддадуть голоси Камалі. В будь-якому разі політика і вибори є часто непередбачуваними.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, хто став переможцем дебатів за даними опитування від CNN.