Якщо є машина: кого позбавлять субсидії

Читать на русском
Автор
Якщо у родини кілька транспортних засобів — вони мають бути старші за 15 років
Якщо у родини кілька транспортних засобів — вони мають бути старші за 15 років. Фото Колаж "Телеграфа"

Для деяких категорій людей та видів транспорту є виключення

Власники автомобілів в Україні можуть претендувати на отримання субсидії. Однак при визначенні, призначати чи ні допомогу, враховують вік автомобіля.

Згідно з законодавством, якщо у вас є один автомобіль, то він має бути випущений не менше ніж 5 років тому. Якщо ж у вас автомобілів кілька, то наймолодшому з них має бути не менше 15 років. У законодавстві зазначено, що це стосується не тільки звичайних пасажирських автомобілів, яких багато на вулицях міста. Це може бути будь-який транспортний засіб, який потрібно реєструвати. Не входять в цей перелік тільки мопед та причеп.

Також є і виключення:

  • мотоцикли, вартість яких при набутті права власності не перевищує чотирьох розмірів мінімальної зарплати
  • кастомні транспортні засоби, зібрані самостійно
  • різноманітні автомобілі, які люди отримали безоплатно чи придбали на пільгових умовах, в тому числі коштом виплаченої грошової допомоги
  • авто, що придбали батьки-вихователі, опікуни, батьки багатодітних сімей, а також родини, де є особа з інвалідністю (з ураженням опорно-рухового апарату), особи з інвалідністю 1 та 2 групи внаслідок психічного розладу або дитина з інвалідністю першої групи під групи А.

Повідомити, чи є у родини транспортний засіб, потрібно в декларації. Якщо не вказати, а при перевірці даних про машину дізнаються в ПФУ або ж машину щойно придбали та не повідомили Пенсійний фонд про це, субсидію можна втратити. Також важливо наголосити, що відповідно до Цивільного кодексу в Україні, якщо строк визначається роками, то рахують вік автомобіля (термін, який спливає) у місяць та число останнього року строку.

Раніше "Телеграф" розповідав, що подати документи на отримання субсидії можна на порталі "Дія" або на порталі Пенсійного фонду. Окрім заяви та декларації для цього потрібно підготувати ще деякі документи. Якщо подавати онлайн потрібні їхні скановані копії.