Син перевершив батька: побито найстаріший рекорд у легкій атлетиці (відео)

Читать на русском
Автор
795
Миколас Алекна Новина оновлена 15 квітня 2024, 15:02
Миколас Алекна. Фото twitter.com/WorldAthletics

Литовський легкоатлет побив рекорд, який тримався 38 років

Литовець Міколас Алекна встановив новий світовий рекорд у метанні диску на турнірі в Оклахомі (США). У своїй найкращій спробі він відправив диск на 74,35 метра, тим самим перевершивши найстаріший світовий рекорд який тримався 38 років.

У п’ятій спробі на турнірі в Оклахомі Алекна кинув диск за лінію світового рекорду, повідомляється в акаунті у X Міжнародній федерації легкої атлетики. Спочатку було оголошено результат 74.41 м, але після перевірки офіційно зафіксовано 74.35 м. Тим самим атлет також перевершив національний рекорд Литви, встановлений його батьком 24 роки тому.

Цікаво, що батько рекордсмена Віргіліус Алекна намагався підібратися до рекорду все життя, але так і не зміг. А син упорався вже у віці 21 року.

Рекордна спроба Міколаса Алекни

Світовий рекорд з метання диска тримався з 6 червня 1986 року і був найстарішим із усіх, які встановлювали чоловіки. Тоді, у Нойбранденбурзі, Юрген Шульт з НДР показав довгий час недосяжні для інших 74.08 м. Відтепер два з трьох найкращих результатів світу з метання диска належать родині Алекна — Ніколас має найкращий із них, а його батько Віргіліус є третім номером із 73.88 метрами, показаними в 2000 році.

Незважаючи на юний вік Міколас Алекна вже двічі вигравав медалі чемпіонатів світу — срібло у 2022 та бронзу у 2023 роках, а у Мюнхені-2022 отримав титул чемпіона Європи.

Раніше аналітики порахували, скільки медалей завоює Україна на Олімпіаді у Парижі. У списку видів спорту, в яких наші спортсмени досягнуть успіху, була і легка атлетика.