Не обманюйте себе: чому шини в авто можна міняти лише парами

Читать на русском
Автор
9936
Це загрожує нерівномірним зносом протектора шин Новина оновлена 16 березня 2024, 12:51
Це загрожує нерівномірним зносом протектора шин. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Цьому є просте пояснення

Коли справа доходить до заміни автомобільних шин, дуже важливо робити це парами з кількох причин. Шини відіграють важливу роль у загальній продуктивності та безпеці транспортного засобу, забезпечуючи зчеплення та стабільність.

Нерівномірний знос шин може призвести до дисбалансу в керованості автомобіля, впливаючи на гальмування, прискорення та повороти. Про це пише Slashgear.

Чому шини потрібно міняти тільки парами

Передньопривідні автомобілі мають тенденцію зношувати передні шини швидше через тиск керма та гальмування, тоді як задньопривідні автомобілі зношують задні шини швидше через сили прискорення. Заміна лише однієї шини може порушити баланс і керованість транспортного засобу, потенційно загрожуючи безпеці, особливо в складних дорожніх умовах, наприклад, на мокрій чи слизькій дорозі.

Заміна шин попарно допомагає підтримувати рівновагу, забезпечує стабільну керованість і підвищує безпеку на дорозі. У той час як заміна всіх чотирьох шин одночасно є ідеальною для оптимальної продуктивності, заміна їх попарно є практичним та дешевшим рішенням для водіїв. Важливо звертати увагу на ознаки зносу шин, такі як лисини та зміни в керованості автомобіля, щоб знати, коли потрібна заміна.

Крім того, для кращої стабільності зазвичай рекомендується замінити шини, перемістивши задні наперед і поставивши нові шини ззаду. Дотримання рекомендацій виробника щодо інтервалів заміни шин (приблизно через п’ять-шість років) і консультації з професіоналами, якщо виникають сумніви, можуть допомогти водіям прийняти обґрунтовані рішення щодо технічного обслуговування шин для підвищення безпеки та економічності в довгостроковій перспективі.

Раніше "Телеграф" писав про те, як вас дурять на автомийках. Такі випадки є непоодинокими.