В Україні спостерігали рідкісне оптичне явище (відео)

Читать на русском
Автор
1641
Оптична ілюзія зачарувала мешканців міста Новина оновлена 22 січня 2024, 15:41
Оптична ілюзія зачарувала мешканців міста. Фото Відкриті джерела

Її можна побачити у будь-яку пору року

На Миколаївщині місцеві жителі спостерігали рідкісне природне явище — подвійне сонце. Оптична ілюзія, завдяки якій воно утворюється, також сприяє появі й світлових стовпів.

Появу хибного сонця у середу, 17 січня, підтвердили фахівці Миколаївського обласного центру із гідрометеорології. Про це повідомляє портал "Миколаївські новини".

Паргелій, або подвійне сонце, утворюється внаслідок заломлення сонячного світла через кристалики льоду, які з’являються у перисто-шарових хмарах. Не завжди в оптичній ілюзії бере участь Сонце, також і Місяць може утворювати свої помилкові прояви на небі.

Хибне сонце у небі над Миколаївщиною

Метеорологи зазначають, що подвійне сонце можна побачити у будь-яку пору року і будь-де. Але найвиразніших обрисів воно отримує, коли сонце над горизонтом.

Парлегій — це різновид гало, яке є кільцем світла, що утворюється навколо Місяця або Сонця. Воно може приймати різні форми, включаючи стовп, хрест або дугу, на це вливає розташування кристаликів льоду у перисто-шарових хмарах. Якщо кристали вибудовуються вертикально, вони спрацьовують як призма та утворюється гало.

Раніше "Телеграф" писав, що у Києві мешканців міста та гостей столиці налякали спалахи та вибухи. Як виявилося, це була рідкісна снігова гроза.