"Зустріч буде цікавою": словацький прем’єр Фіцо анонсував візит до України та не з порожніми руками

Читать на русском
Автор
802
Роберт Фіцо Новина оновлена 22 січня 2024, 22:23
Роберт Фіцо. Фото SITA

Політик відповів, чи чекати воєнної допомоги від його держави

Словаччина готова надавати гуманітарну допомогу Україні, але зброю не постачатиме. Таку заяву зробив прем’єр-міністр країни Роберт Фіцо та анонсував свій візит до Ужгорода 24 січня.

Він планує зустрітися з главою українського уряду Денисом Шмигалем та обговорити питання надання допомоги. Про це він розповів в інтерв'ю RTVS.

Сценарій війни між Росією та НАТО

"Підтвердимо, що жодної зброї вони не отримуватимуть від словацької армії та з державних складів, скажу про те, що є речі, на які наші погляди повністю відрізняються", — сказав словацький прем'єр.

Роберт Фіцо впевнений, що "зустріч буде цікавою". Проте спільної пресконференції не буде, тому що цього не захотіла українська сторона, сказав словацький прем’єр.

Що написав Шмигаль про зустріч із Фіцо

Прем’єр-міністр України анонсував зустріч зі словацьким колегою у Телеграмі ще 18 січня. Він написав, що обговорить із Фіцо виділення Україні 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Саміт Європейської ради, на якому й ухвалять рішення, відбудеться вже 1 лютого.

Довідково: Ukraine Facility ― фонд для відновлення України, яким керуватиме Єврокомісія. Він у коротко- та середньостроковій перспективі задовольнятиме потреби фінансування протягом 2024-2027 років.

Зазначимо, що Роберт Фіцо є проросійським політиком. Його партія перемогла на виборах восени 2023 року. Фіцо заявляв, що не передасть Україні "жодного патрона". Однак у січні 2024 року парламент його не послухався і все ж таки схвалив правки, які дозволять надавати військову допомогу Києву.

Роберт Фіцо є одним із головних противників членства України в Євросоюзі. Таку саму позицію займає і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Раніше "Телеграф" писав, що угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто відвідає Україну наприкінці січня. Він зустрінеться зі своїм колегою Дмитром Кулебою та головою Офісу президента Андрієм Єрмаком.