Викликає пневмонію та параліч: на Київщині чоловік з’їв небезпечну консерву

Читать на русском
Автор
3854
У Київщині продавали небезпечну консерву
У Київщині продавали небезпечну консерву. Фото Pixabay

Продукт зняли з продажу

В Україні зафіксували випадок захворювання на ботулізм, ймовірно, пов’язаний із вживанням рибної консерви. Продукт було придбано у торговельній мережі Києва.

Випадок захворювання було зафіксовано у жителя Фастівського району після вживання консерви "Тунець у власному соку". Про це повідомляється на сторінці Головного управління Держпродспоживслужби у Києві у Facebook.

"З 19 січня Головним управлінням розпочато позаплановий захід державного нагляду (контролю) операторів ринку, які здійснюють оборот вищезгаданої продукції з відбором зразків для лабораторного дослідження. Цей харчовий продукт знято з реалізації до отримання результатів лабораторних досліджень", — йдеться у повідомленні.

Що таке ботулізм і чому він такий небезпечний

Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, що викликає токсин Clostridium botulinum. Зараження може статися при вживанні продуктів тваринного та рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів та овочів.

Як правило, починається хвороба із симптомів гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Перші симптоми з’являються протягом 20-24 годин.

За цієї хвороби часто виникають ускладнення. До них належать токсичний міокардит (ураження м’язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові). Надалі виникає параліч, що розповсюджується по тілу від голови до ніг.

Навіть після виписки з лікарні пацієнтам потрібно два тижні або навіть місяць перебувати під наглядом лікарів та робити обстеження (ЕКГ, аналіз крові, огляди невропатолога, кардіолога, інфекціоніста).

Профілактика ботулізму

У МОЗ дали рекомендації щодо профілактики ботулізму. Важливо звертати увагу на те, яку їжу ви вживаєте, як вона упакована, де і як була приготовлена і таке інше.

Найчастішими причинами появи ботулізму в людей є консерви. Це можуть бути рибні вироби або м’ясні, або навіть овочеві, якщо вони зіпсовані.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україну завозили з Латвії небезпечні морепродукти. Вони знайшли перевищення рівня небезпечного канцерогену кадмію. Вживання такого продукту може вкрай негативно позначитися на печінці.