Раша, гуд бай: у Кабміні заявили про остаточне рішення щодо транзиту російського газу

Читать на русском
Автор
6499
Транзит російського газу припиниться у 2024 році
Транзит російського газу припиниться у 2024 році. Фото Getty Images

Фіцо знав і все одно зробив заяву?

Після зустрічі з премʼєр-міністром України Денисам Шмигалем прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що Україна готова продовжити транзит російського газу через свою територію після закінчення поточної угоди у 2024 році. Але у Кабміні вже спростували цю інформацію.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі Кабміну. Зазначається, що наша держава не має наміру подовжувати контракт.

"Позиція української сторони однозначна: контракт на транспортування завершується наприкінці цього року, ми не маємо наміру домовлятися з росіянами й подовжувати контракт, про що прем'єр-міністр України повідомив свого словацького колегу", — заявили у Кабміні.

Проте у пресслужбі додали, що Україна може говорити з європейською країною (членом ЄС) про використання своєї газотранспортної мережі..

Зазначається, що за даними "Оператора ГТС України", обсяги російського блакитного палива, яке пройшло через газотранспортну систему (ГТС) України у 2023 році, знизились на 28,4% (на 5 млрд 812,6 млн куб. м) порівняно з 2022 роком — до 14 млрд 646,6 млн куб. м.

Договір між "Нафтогазом України" і "Газпромом" на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ і "Газпромом" було підписано 30 грудня 2019 року. Контракт передбачає транзит у 2021-2024 рр. по 40 млрд куб. м газу за рік.

Раніше "Телеграф" писав про те, чому повномасштабне вторгнення Росії не стало приводом для розірвання будь-яких домовленостей з агресором, і які наслідки для нас, Росії та ЄС матиме зупинка пролонгації угоди наступного року.