Шмигаль "зламав" Фіцо? Озвучено результати зустрічі з прем'єром Словаччини

Читать на русском
Автор
5436
Роберт Фіцо та Денис Шмигаль на зустрічі
Роберт Фіцо та Денис Шмигаль на зустрічі. Фото t.me/Denys_Smyhal

Сторони навіть підписали спільну заяву, яка посилить двосторонні відносини держав

Український прем'єр-міністр Денис Шмигаль завершив зустріч зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо в Ужгороді. Її підсумки — досить обнадійливі для нашої держави, адже Словаччина не перешкоджатиме надходженню допомоги Україні.

Зокрема, йдеться про 50 млрд євро від Європейського Союзу. Про це повідомив голова українського уряду.

"Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку Європейського Союзу", — йдеться у повідомленні.

Також є й інші важливі домовленості. Зазначається, що уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу, а також буде співпрацювати з Україною у питанні постачання техніки для зведення оборонних рубежів.

Ба більше, прем’єр-міністр Роберт Фіцо запевнив Шмигаля у повній підтримці євроінтеграційних прагнень України.

За підсумками зустрічі сторони підписали спільну заяву, яка посилить двосторонні відносини України та Словаччини на основі взаємної довіри та поваги.

Цією заявою:

  • підтвердили готовність до подальшої співпраці, спрямованої на повагу до територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів;
  • відзначили тверду та послідовну підтримку Словацької Республіки європейської інтеграції України;
  • висловили підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського;
  • наголосили на важливості участі Словаччини у відновленні України та призначення віцепрем'єр-міністра з плану відновлення, стійкості та економіки знань Словацької Республіки;
  • підтвердили важливість участі Словаччини у гуманітарному розмінуванні України;
  • відзначили важливість спільних зусиль щодо забезпечення глобальної продовольчої безпеки, підвищення транзитного потенціалу для експорту української сільськогосподарської продукції;
  • підкреслили важливість розвитку військово-технічного співробітництва на комерційній основі.

Раніше "Телеграф" писав, що прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що Україна має віддати частину своїх територій Росії для припинення війни. Її вже прокоментували на офіційному рівні й в соціальних мережах громадяни висловилися про цю пропозицію.