Угорщина дала слабину? В наданні важливої допомоги Україні є зрушення — Bloomberg

Читать на русском
Автор
634
Колаж "Телеграф"

Країна вже не буде проти створення важливого фонду для України

Угорщина відмовиться від заперечень зі свого боку проти створення фонду військової допомоги Україні у розмірі 5 млрд. євро. Це відкриє шлях до угоди щодо модернізації механізму, спрямованої на забезпечення стабільного постачання зброї Києву.

Про це пише агентство Bloomberg, посилаючись на власні джерела. Люди, знайомі з обговоренням питання, кажуть, що за словами Будапешта, він не перешкоджатиме досягненню консенсусу на зустрічі послів Європейського Союзу.

"Це рішення означатиме скасування рішення, ухваленого раніше цього тижня, коли Угорщина заявила, що виступає проти реконструкції нинішнього механізму ЄС, який відшкодовує державам-членам витрати на зброю, яку вони відправляють в Україну. Це збігається з зростаючим тиском на прем’єр-міністра Віктора Орбана з метою схвалити вступ Швеції до НАТО. Угорщина залишається останньою, хто чинить опір після того, як Туреччина підтримала пропозицію цієї скандинавської країни раніше цього тижня", — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що у грудні 2023 року Угорщина наклала вето на окремий пакет економічної підтримки Києва на суму 50 мільярдів євро. Це змусило лідерів ЄС провести спільну зустріч 1 лютого у Брюсселі, щоб досягти компромісу у Будапешті, або обійти вето країни.

Також Угорщина блокує виділення останнього траншу з Європейського фонду світу на суму 500 мільйонів. Міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що його країна може розглянути можливість згоди на надання цих коштів після зустрічі з українським колегою.

"З приводу нового військового фонду між державами-членами зберігаються деякі розбіжності. Деякі країни хочуть, щоб фонд був гнучкішим у закупівлі зброї, виробленої за межами ЄС, тоді як інші хочуть, щоб її перехід від запасів був поступовим", — пише Bloomberg

На зустрічі 1 лютого буде обговорено цю тему.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Угорщина висловилася проти оновлення військового фонду Європейського Союзу на 20 млрд євро.