Угорщина знову "вставляє палиці в колеса" допомозі ЄС Україні: що вигадали цього разу

Читать на русском
Автор
2638
Фінансова підтримка для Києва від Євросоюзу під загрозою
Фінансова підтримка для Києва від Євросоюзу під загрозою. Фото 24tv.ua

Партнери Кремля в Європі продовжують антиукраїнську діяльність на найвищому рівні

Угорщина виступає проти оновлення військового фонду Європейського Союзу на суму 20 млрд євро для допомоги Україні. Він передбачає повернення коштів країнам ЄС за зброю, передану офіційному Києву.

Будапешт виступає проти поновлення цього механізму. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, пише Bloomberg.

Сценарій війни між Росією та країнами НАТО

Як повідомляє джерело, члени ЄС готові ухвалити пакет допомоги для України, навіть незважаючи на незгоду офіційного Будапешта. Про це повідомили кілька чиновників на умовах анонімності. Пакет допомоги Україні планують схвалити на саміті ЄС 1 лютого 2024 року.

Зауважимо, що цей механізм ще називають Європейським фондом світу. Його було заблоковано Угорщиною на початку 2023 року. Тепер Євросоюз має намір оновити його.

Переговори Сіярто та Кулеби

Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що планує обговорити питання про виділення траншу для Києва у розмірі 500 млн євро з українським колегою. Будапешт може блокувати його. Але щоб цього не сталось, Україна має не вносити до списку міжнародних спонсорів війни компанії з Угорщини.

Нагадаємо, що зустріч між Петером Сіярто та Дмитром Кулебою відбудеться 29 січня, за пару днів до саміту ЄС. Дипломати проведуть особисті переговори в Ужгороді. На них також буде присутній голова Офісу президента України Андрій Єрмак. Основною темою стане підготовка до переговорів між українським лідером Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Нагадаємо, що офіційний Будапешт у Євросоюзі просуває антиукраїнську повістку. Орбан блокує виділення допомоги для Києва та закликає припинити передачу зброї та фінансів. Також він проти вступу України до Євросоюзу.

Зазначимо, що у ЄС серед прокремлівських політиків також є прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Він сказав, що поважає бажання України стати членом Євросоюзу, але виступає проти вступу до НАТО. Про це і не лише він планує поговорити з главою українського уряду Денисом Шмигалем під час робочого візиту до Ужгорода.

Раніше "Телеграф" писав, що Роберт Фіцо запропонував Україні відмовитися від окупованих територій. Користувачі Мережі відповіли йому.