Ексголова Верховного суду Князєв вийшов із СІЗО: заставу внесли, вона сильно зменшилася (оновлено)

Читать на русском
Автор
1862
Всеволод Князєв
Всеволод Князєв. Фото pravo.ua

Суд зменшив розмір застави з 20 мільйонів гривень

Сьогодні, 31 січня, за колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва, якого підозрюють у масштабній корупції, внесли заставу. Напередодні суд зменшив її до 18 мільйонів гривень.

Від початку слідства в цій справі заставу Князєву зменшували 7 разів. Про це повідомив "Центр протидії корупції", а у САП додали, що на Князєва наклали деякі процесуальні обов'язки.

Зокрема, колишньому голові Верховного Суду України заборонено виїжджати з Києва без дозволу детектива, прокурора та суду. Також його зобов'язали здати до міграційної служби закордонний паспорт та інші документи, що дають право на виїзд. Крім того, Князєв зобов'язаний носити електронний засіб контролю. У разі невиконання обов'язків застава може бути стягнута у дохід держави.

САП має намір подати клопотання до Верховної Ради правосуддя, щоб усунути Князєва від роботи суддею через притягнення до кримінальної відповідальності.

30 січня ВАКС продовжив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 29 березня. Разом з тим, суд зменшив розмір застави з 20 мільйонів гривень до 18 мільйонів гривень.

У ЦПК вважають малоймовірним, що гроші міг внести хтось із сім’ї Князєва самостійно, позаяк усі його активи арештовані. Адвокати у грудні казали, що родина підозрюваного може внести максимум 10 млн грн.

У Центрі також відзначили, що два тижні тому Князєв розлучився зі своєю дружиною, з якою вони пробули у шлюбі майже 20 років. Дружина пояснила, що фактичні шлюбні відносини із чоловіком припинені з травня 2023 року внаслідок несумісності характерів. Один із судів Миколаєва вже розглядає позов про поділ спільного майна подружжя.

Нагадаємо, Князєв є фігурантом гучного корупційного скандалу. У травні 2023 року його було затримано слідчими НАБУ під час отримання другого траншу хабаря, загальна сума якого склала 2,7 мільйона доларів США. Спершу йому призначили заставу 107 млн грн, але її зменшили в кілька разів.

Раніше "Телеграф" писав, що Служба безпеки викрила ще одну схему розкрадання державних коштів на оборонних замовленнях для Сил безпеки та оборони України. "На гарячому" було затримано начальника одного з управлінь Командування Сил підтримки ЗСУ та його спільника – гендиректора компанії-постачальника оборонних товарів.